Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Αυτά που λέτε μας τα 'παν κι άλλοι υπουργοί»


Οι δραματικοί διάλογοι με την τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ιδιαιτέρως επιθετικοί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ζητούσαν απολύσεις εργαζομένων εδώ και τώρα ενώ αμφισβήτησαν ευθέως και τις προθέσεις του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τους διαλόγους μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίοι δείχνουν και το βαρύ κλίμα που επικράτησε μεταξύ των δύο πλευρών.

Ματίας Μορς: «Μας τα έχουν πει και άλλοι υπουργοί αυτά πριν από εσάς» είπε ο εκπρόσωπος της τρόικας διακόπτοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρουσίαζε τις θέσεις του για την κινητικότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε την κινητικότητα. Για τον λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοστούν άμεσα».

Π. Τόμσεν: Αν είστε αποφασισμένοι όπως λέτε να εφαρμόσετε την κινητικότητα, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε από το υπουργείο σας και να θέσετε πρώτους σε διαθεσιμότητα τους 50 υπαλλήλους που έχετε χαρακτηρίσει ως πλεονάζοντες στις υπηρεσίες που διοικείτε».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού τάχθηκε κατά του προγράμματος της διαθεσιμότητας.

Π. Τόμσεν: «Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ότι με την κατάργηση της διευθύνσεων ή οργανικών διευθύνσεων θέσεων οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές θα πρέπει να απολύονται αμέσως. Γιατί λοιπόν χρειάζεται να τους θέσετε σε διαθεσιμότητα»;

Κ. Μητσοτάκης: Θέλουμε να τους αξιολογήσουμε, γιατί υπάρχουν και προσοντούχοι υπάλληλοι σε υπηρεσίες που πρόκειται να καταργηθούν».

Α. Σαμαράς: Μην συγκρίνετε τα πράγματα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις. Ο νέος υπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές».

Π. Τόμσεν: «Θα έπρεπε να μην δουλεύουν στο δημόσιο (όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές). Γιατί να θεωρήσουμε ότι θα απολυθούν αφού δεν θα έπρεπε καν να εργάζονται σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες».

Οι τροϊκανοί επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην υπολογιστούν στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων οι μετατάξεις των 5.000 εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Με ποια κριτήρια θα αξιολογήσετε τους εκπαιδευτικούς για να τους μετακινήσετε; Πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αξιολογηθούν, διαφορετικά δεν μπορούν να υπολογιστούν στους 12.500 υπαλλήλους».

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου απάντησε ότι αξιολογούνται σε ετήσια βάση από το υπ. Παιδείας, αλλά τελικά η «μάχη» για την ένταξη των 5.000 υποχρεωτικών μετατάξεων στην κινητικότητα χάθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της τρόικας έφτασαν σε οριακό σημείο όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων ως αντιστάθμισμα απέναντι σε έναν μικρότερο αριθμό διαθεσιμοτήτων από τις 12.500.

«Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε τελικά στον αριθμό των διαθεσιμοτήτων και παράλληλα να δούμε την περίπτωση να διαμορφώσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα απολύσεων αυξάνοντας τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2013 έναντι του 2014. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούμε να συμφωνήσουμε για περισσότερες από 15.000 απολύσεις τη διετία 2013-2014».
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...