Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ανίκανοι και αδίστακτοι>Πετάνε 300 εκατ. αποζημιώσεις σε κηφήνες της ΕΡΤ ενώ με 100 εκατ. θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση!



Αδίστακτο κράτος αμοραλιστών εξουσιαστών. Προτιμούν να πετάξουν 300 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις στους κηφήνες της ΕΡΤ, ενώ με 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να κλεισθεί η σχετική τρύπα και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας με τη συμπαράσταση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί πέτυχε στη δύσκολη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών να πάρει το «πράσινο φως» για τη μείωση, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα για την κάλυψη των απωλειών εσόδων, οι οποίες εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες.

Κατόπιν τούτων το προσεχές δεκαήμερο και ως την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή των δόσεων Ιουλίου και Αυγούστου αναμένεται να γίνει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων εξ αποστάσεως με την τρόικα ώστε να βρεθούν τα χρήματα που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων και να μειωθεί ο συντελεστής.

Δεδομένου ότι στην αγορά δεν αναμένεται να μειωθούν οι τιμές - όπως άλλωστε έχουν προαναγγείλει εστιάτορες και ξενοδόχοι, αφού ήδη έχουν κλείσει τις τουριστικές συμφωνίες - η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να λειτουργήσει ως έμμεση χρηματοδότηση των 200.000 επιχειρήσεων του κλάδου και ειδικά των μικρών που υποφέρουν από την υποχώρηση της κατανάλωσης.

Παρά το «δώρο» των υπουργών προς την κυβέρνηση και τους εστιάτορες - ξενοδόχους, η τρόικα επιμένει στη λήψη μέτρων για την αύξηση των φορολογικών εσόδων που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του τρέχοντος προγράμματος σταθεροποίησης και του προϋπολογισμού.

Λίστες φοροφυγάδων
Μεταξύ αυτών των μέτρων η τρόικα απαίτησε τη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων και των μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για τη διεκδίκηση των οφειλομένων φόρων. Μάλιστα το μέτρο αυτό ετέθη ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων του τελευταίου τριμήνου του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ελεγκτές έδωσαν προθεσμία ως τον Οκτώβριο στον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη προκειμένου το υπουργείο να δημιουργήσει μια νέα βάση δεδομένων, την οποία και θα αναρτήσει στο Διαδίκτυο.

Η λίστα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
  • Φορολογουμένους που έχουν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως η έκδοση μεγάλης αξίας πλαστών και εικονικών τιμολογίων, η απόκρυψη σημαντικού εισοδήματος (π.χ. άνω των 150.000 ευρώ) και η μη απόδοση μεγάλων ποσών παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ).

  • Τα μέτρα που έχουν λάβει οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου εναντίον των παραπάνω φοροφυγάδων. Για παράδειγμα, θα δημοσιεύονται τα ποσά των καταθέσεών τους που έχουν δεσμευθεί, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχουν ληφθεί εναντίον τους, όπως είναι οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων. Σημειώνεται ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης των στοιχείων των φοροφυγάδων προβλέπεται με νόμο που έχει ψηφιστεί το 1995 αλλά έχει εφαρμοστεί αποσπασματικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ονομάτων γιατρών του Κολωνακίου που δημοσιοποίησε το 2010 η τότε κυβέρνηση για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, αφού ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Πηγή: kourdistoportokali



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...