Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Απόφαση - σταθμός από την Επιτροπή Διακανονισμού του Δήμου Ιωαννιτών για οφειλές προς τη ΔΕΗ


Απόφαση-σταθμός από την Επιτροπή Διακανονισμού του Δήμου Ιωαννιτών για οφειλές προς τη ΔΕΗΜία απόφαση που μπορεί να αποτελέσει σταθμό για όλη τη χώρα έλαβε η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού Καταναλωτικών Διαφορών του Δήμου Ιωαννιτών.

Στην Επιτροπή είχε φτάσει καταγγελία δημότη κατά της ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτή, η ΔΕΗ είχε
αποστείλει εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο ζητούσε το υπέρογκο ποσό των 3.129,6 ευρώ για το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2011 μέχρι 28 Μαρτίου 2012.
Ο πολίτης με την καταγγελία του αμφισβητούσε την καταμέτρηση της ΔΕΗ και ζητούσε τη διαγραφή του ποσού ως λανθασμένου.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού και τη συζήτηση που έγινε αναφέρθηκε στο ιστορικό της καταγγελίας του και έκανε γνωστό πως όταν ζήτησε εξηγήσεις από τους υπεύθυνους της ΔΕΗ τον ενημέρωσαν πως δεν είχε γίνει καταμέτρηση στο ρολόι του επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Επίσης του έκαναν γνωστό ότι μπορεί να καταβάλει το ποσό του λογαριασμού σε έξι ισόποσες δόσεις.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία κατέληξε ομόφωνα σε απόφαση η οποία έχει δύο σημαντικά στοιχεία:

- Η ΔΕΗ φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επί πέντε χρόνια δεν έκανε καταμέτρηση στο ρολόι και οφείλει να προβεί σε νέα προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει γίνει κάποιο λάθος. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει λάθος οφείλει να προχωρήσει σε ευνοϊκότερη ρύθμιση πληρωμής, λαμβάνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση του πολίτη ο οποίος σήμερα είναι άνεργος.

- Η Επιτροπή έκρινε ότι από το συνολικό ποσό των 3.129 ευρώ πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 718,4 ευρώ που αφορά στις «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» δεδομένου ότι ο Νόμος που επέβαλε αυτές τις χρεώσεις έχει καταργηθεί. (Πρόκειται για το άρθρο 29 του Νόμου 2773/1999 που επέβαλε αυτές τις χρεώσεις και έχει καταργηθεί δυνάμει του άρθρου 195 Ν. 4001/2011).

Η Επιτροπή έκρινε ότι η είσπραξη του ποσού αυτού, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ είναι παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι αντιβαίνει στην καλή πίστη, τα συναλλακτικά ήθη, τα οποία προϋποθέτουν οφειλή ορθά και νόμιμα εκκαθαρισμένη και όχι με Νόμο καταργημένη.



EPIRUSGATE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...