Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013
Huffington Post: Κυπριακή διάσωση, μια πραγματικά κακή συμφωνία
Huffington Post / Elena Panaritis
Απόδοση: Freepen.gr
Η μεγάλη είδηση για το ευρώ αυτό το Σαββατοκύριακο παίζει στην Κύπρο, όπου η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα πακέτο διάσωσης € 10 δις με τη λεγόμενη τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) νωρίς το Σάββατο. Ένας από τους όρους της διάσωσης που έκανε πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε όλο τον κόσμο είναι ένας αμφιλεγόμενος εφάπαξ φόρος 9,9 % σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και
6,75 % στις μικρότερες καταθέσεις. Αυτή η είδηση έγινε δεκτή με δυσπιστία.
Αυτή η είδηση όχι μόνο εξόργισε τους κύπριους, αλλά τους έστειλε να τρέχουν σε κατάσταση πανικού στην πλησιέστερη τράπεζα με τα ΑΤΜ να εξαντλούνται σε μετρητά, όπως γράφω στο άρθρο. Φοβάμαι ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Ποιο είναι το προβλεπόμενο αποτέλεσμα της απόφασης της τρόικας και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την κατάσταση μαζί με το πακέτο που θα υλοποιηθούν;
Το πακέτο του δανείου πρέπει να επικυρωθεί από την κυπριακή Βουλή, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να φτάσει τις ψήφους που χρειάζεται πλειοψηφία. Αυτός είναι ένας λόγος που η κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη (σήμερα Δευτέρα είναι αργία).
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βεβαιωθεί ότι το πακέτο δανείου θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, η ημερομηνία της ψηφοφορίας δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα ακόμη, αλλά η επίσημη ημερομηνία είναι σήμερα Δευτέρα 2 μμ ώρα Λονδίνου. Μια αρνητική ψήφος θα είναι ένα σοκ με επιπτώσεις πέρα από την Κύπρο.
Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο, στην κυβέρνηση δόθηκε ένα take-it-or-leave it πακέτο από τη Γερμανία.
Η Γερμανία, το ΔΝΤ, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης από ένα σενάριο μιας άτακτης στάσης πληρωμών και εξόδου της Κύπρου από το ευρώ. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,απείλησε ακόμη να σταματήσει να υποστηρίζει τις κυπριακές τράπεζες την επόμενη εβδομάδα.
Με εξαίρεση την Ελλάδα, κανένα άλλο μέλος της Ευρωζώνης δεν υποστήριξε την Κύπρο. Δεδομένων των σταθερών απόψεων του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ήρθε στο νησί μια πρόταση είτε για επίσημο κούρεμα είτε για φόρο επί των τραπεζικών καταθέσεων. Παρά το γεγονός του επίσημου κουρέματος στην Ελλάδα κατά την τελευταία συμφωνία το Νοέμβριο, αυτό αποδείχθηκε πολιτικά αδύνατο για την Κύπρο δεδομένου του πολύ υψηλού ποσοστού των ξένων καταθέσεων και τις αντιλήψεις περί ξεπλύματος χρημάτων.
Η τρόικα, ωστόσο, πιστεύει ότι ο φόρος καταθέσεων είναι αρκετά μικρός ώστε να υπάρξει κίνδυνος φυγής των καταθέσεων.
Το άμεσο ζητούμενο είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην Κύπρο να εγκρίνει τη συμφωνία. Δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση έχει τις απαιτούμενες ψήφους. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μόνο 29 από τους 56 βουλευτές, αλλά ένας έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει. Στο παρελθόν, το κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα νόμους εθνικού συμφέροντος. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι η περίπτωση τώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν σταθεί πολύ αυστηρά απέναντι στη συμφωνία διάσωσης και το κούρεμα των καταθέσεων. Οι νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί δεν θα υπήρχε κούρεμα κατάθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Ο Αναστασιάδης προσπαθεί τώρα να διαπιστώσει αν έχει αρκετές ψήφους πριν πάει στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής, στη συνέχεια, σήμερα Δευτέρα, και η τελευταία πληροφόρηση είναι ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Επισήμως (για τώρα), η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 ώρα Λονδίνου τη Δευτέρα. Τα ΜΜΕ αναφέρουν πως αν ο Πρόεδρος δεν έχει τις απαιτούμενες ψήφους, μπορεί να πάει πίσω στην τρόικα σε μια τελευταία προσπάθεια να τους πείσει κατά περικοπών κατάθεσης.
Μια αρνητική ψήφο ή την αδυναμία του Αναστασιάδη να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα, σε μια απεγνωσμένη τελευταία προσπάθεια να περάσει το χαντάκι, θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό σοκ στην αγορά. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι κλείσουν το μάτι και προσφέρουν μια νέα συμφωνία για την Κύπρο, η χώρα είναι πιθανό να απειλείται από μια μαζική φυγή των καταθέσεων, άτακτη στάση πληρωμών, και τελικά έξοδο ευρώ.
Προσωπικά με ανησυχεί περισσότερο το μήνυμα που αποστέλλεται στους καταθέτες στην Ευρωζώνη. Αυτή η ξαφνική στροφή των γεγονότων έχει κλονίσει την αυτοπεποίθησή αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης (όπως η Ελλάδα και η Ισπανία) ώστε μπορεί να δούμε παράλληλες δυνάμεις να ταράζουν την Ευρωζώνη περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς.
Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πώς οι αγορές θα αντιδράσουν τη Δευτέρα το πρωί.
Freepen
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου