Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στην κυπριακή Ολομέλεια το εναλλακτικό “σχέδιο σωτηρίας”


 Freepen kypriaki-vouli
Υπό τη σκιά του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα και του “ναυαγίου” στην προοπτική της ρωσικής βοήθειας, η Κύπρος προχωρά στην έγκριση του εναλλακτικού σχεδίου που επιστρατεύτηκε για να αποφευχθεί το καταστροφικό
κούρεμα” των καταθέσεων στις τράπεζές της.
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00, ενώ στο προεδρικό βρίσκεται από τις 9:00 η τρόικα, εξετάζοντας το λεγόμενο plan B της Κύπρου, που περιλαμβάνει Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και εξυγίανση των τραπεζών.
Το Eurogroup που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης δήλωσαν “έτοιμοι να συζητήσουν με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, που περιμένουμε να παρουσιαστεί το ταχύτερο δυνατό”, ενώ επανέλαβε τη σημασία της πλήρους εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Στη Βουλή εννιά νομοσχέδια
Η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής θα συγκληθεί τώρα για να εξετάσει – με τη μορφή του κατεπείγοντος – εννιά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη και αφορούν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη για τη σωτηρία της οικονομίας της χώρας.
Η συνεδρίαση στην κυπριακή Βουλή ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί ωστόσο καθώς η μελέτη των νομοσχεδίων από την Επιτροπή Οικονομικών τραβά επί μακρόν, αναβάλλεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυπριακού Τύπου και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε αργότερη ώρα, ίσως και το απόγευμα.
Τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τα παραπάνω είναι τα “κύρια“, ενώ υπάρχουν και έξι νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται “υποστηρικτικά“.
Στο παραπάνω εναλλακτικό σχέδιο κατέληξαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης.
Ενώ η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξετάζει τα νομοσχέδια πλήθος κόσμου - κυρίως εργαζόμενοι στην Λαίκή, για την οποία υπάρχει έντονη η φημολογία ότι θα οδηγηθεί σε “διάσπαση” σε “καλή” και “κακή” τράπεζα, διασφαλίζοντας τις καταθέσεις – έχει συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο. Έντονη είναι και η αστυνομική παρουσία.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...