Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι "εταίροι" είναι αποφασισμένοι να αφήσουν την Κύπρο μόνο με τις παραλίες της.
Έτσι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην δεχθούν το σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Κυπριακή Βουλή. Την ίδια ώρα οι μπίζνες των Γερμανών πάνω από το κουφάρι της
Ελλάδας και της Κύπρου βρίσκονται σε "έξαρση".
Στο Μέγαρο Μαξίμου μπαινοβγαίνουν γερμανικοί πολυεθνικοί κολλοσοί και κλείνονται συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Όσο αφορά την Κύπρο η Γερμανία επιχειρεί να στραγγαλίσει κατευθείαν τα ταμεία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία γερμανική εταιρεία δεν διεκδικεί συμμετοχή στα "οικόπεδα" της Κύπρου. Αυτό που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι να βάλουν χέρι απευθείας στα έσοδα που θα έχει το κυπριακό κράτος από τα κοιτάσματα.
Οι Κύπριοι με ένα κούρεμα της τάξης 22 με 25 % για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, ευελπιστούν να πλησιάσουν το ποσό των 5,8 δις που χρειάζονται.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν όφελος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, εισπράξεις 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης και άλλα 2,8 δισ. ευρώ από την φορολόγηση των καταθέσεων.
Βασικό στοιχείο του σχεδίου ότι δεν επηρεάζονται τα Ταμεία Πρόνοιας στην Κύπρο και εξασφαλίζονται οι συντάξεις.
Με την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, κυπριακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στους εταίρους το νέο σχέδιο διάσωσης.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, που θα εξετάσει τα νέα στοιχεία.
Οι Ευρωπαίοι κλωτσάνε!
Στα «μαχαίρια» βρίσκεται η Κύπρος με τα ευρωπαϊκά κράτη από τα οποία ζήτησε βοήθεια, για την τύχη της μεγαλύτερης τράπεζάς της, μετά από την απόφαση να προχωρήσει σε εξυγίανση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχους που περιλαμβάνονται στις διαπραγματεύσεις και τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswires.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίζεται σκληρά για να κρατήσει «ζωντανή» την Τράπεζα Κύπρου, μετά από την παρουσίαση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας.
Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα της επιτραπεί να προστατέψει το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχει τα δύο τρίτα των συνολικών καταθέσεων στο νησί, περίπου 28 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασαν αμφιβολίες για το σχέδιο, σχετικά με το εάν θα συγκέντρωνε αρκετά κεφάλαια για να προστατέψει το πιστωτικό ίδρυμα. «Τι γίνεται εάν επιβάλεις κούρεμα των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και δύο εβδομάδες αργότερα η τράπεζα καταρρεύσει; Πού σε αφήνει αυτό», τόνισε ένας αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε ότι η εξυγίανση και των δύο τραπεζών «έχει περισσότερο νόημα».
Η Μόσχα και το Παρίσι
Στο μεταξύ πληροφορίες θέλουν την Μόσχα με οδηγία του υπ. Εξωτερικών να ζητεί από τους Ρώσους να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από ευρωπαικές τράπεζες γιατί κινδυνεύουν! Η ρωσική κυβέρνηση επεξεργάζεται και σενάριο απεμπλοκής των καταθέσεων που διατηρούν οι ολιγάρχες της στο νησί της Αφροδίτης. Σύμφωνα με αυτό μια ρωσική τράπεζα αναλαμβάνει να αποζημιώσει στο ακέραιο του Ρώσους ολιγάρχες που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο με αντάλλαγμα να δηλωθούν οι ίδιοι ως φοροφυγάδες.
Στη Γαλλία τώρα, οι Γάλλοι σύσσωμοι βρίζουν στην Μέρκελ. Έντονη η φημολογία που θέλει την Γαλλία στο Μνημόνιο μέχρι τον Ιούνιο εξαιτίας της κρίσης στην Κύπρο.
H Ευρώπη εξελίσσεται σε πυριτιδαποθήκη του πλανήτη. Το βίαιο κούρεμα ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε κεντρικές τράπεζες προκαλεί εντάσεις που δεν μπορεί να βάλει ακόμη και ο πιο ευφάνταστος νους. Οργιάζουν οι φήμες για την λεηλασία των κυπριακών κοιτασμάτων πετρελαίου ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για κινητοποίηση του ρωσικού στόλου με κατεύθυνση στη Μεσόγειο.
Η ανεγκέφαλη απόφαση του Eurogroup κάτω από την πίεση των Γερμανών να μετατρέψουν την Ευρώπη σε μια ζώνη οικονομικής εξαθλίωσης, προκαλεί εξελίξεις που δεν έχει ξαναζήσει η δική μας γενιά.
(Συνεχίζεται...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου