Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κακουργηματική δίωξη κατά Λιακουνάκου, Α/ΓΕΣ και δύο Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ για οπλικές προμήθειες



Ποινικές διώξεις κατά 19 ατόμων, ανάμεσα σε άλλους και στον έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο, για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή κι άμεση συνέργεια άσκησε η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου. Κατηγορούμενοι είναι δύο
επιχειρηματίες, πολύ γνωστοί στο χώρο της εμπορίας όπλων, δύο γενικοί γραμματείς Υπουργείων, ένας Α/ΓΕΣ και 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών, που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες κόστισαν στο ελληνικό Δημόσιο 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η διερεύνηση ξεκίνησε το 2012 μετά από παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένης Ράικου, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων, για διερεύνηση των συμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφορούσε δεκαοκτώ παρεμβολείς και έντεκα συστήματα ακρόασης Ηλεκτρονικού Πολέμουσύστημα για τα οποίο αν και δόθηκε προκαταβολή στην εταιρεία SONAK του Θωμά Λιακουνάκου και μάλιστα μεγαλύτερη από αυτή που ορίζει ο νόμος, ωστόσο η Ελλάδα δεν τα παρέλαβε ποτέ. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφηκαν στις 19 Οκτωβρίου 2001 και η υπογραφή αφορούσε την προμήθεια και την εξέλιξη του έργου.
Με βάση τις συμβάσεις, διαπιστώθηκε ότι για το έργο που επρόκειτο να παραδώσει ένας εκ των επιχειρηματιών, αξίας 72 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ, δόθηκε προκαταβολή 50%, ενώ ρητά προβλέπεται ότι η προκαταβολή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%. Από το 2001 έως το 2009, διαπιστώθηκαν πλημμέλειες τόσο στο έργο όσο και στην εξέλιξή του.Καταβλήθηκε, μάλιστα, ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά παραμένει σε ισχύ χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί απολύτως τίποτα. Μολονότι εμπλέκονται όλοι οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας από το 2001 έως το 2009 τα όποια ποινικά τους αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Το 2007 η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία και λόγω των αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εθνικής Άμυνας, οι οποίες κατά τους εισαγγελείς έδεναν «χειροπόδαρα» το ελληνικό Δημόσιο, κατέληξε σε δικαίωση της SONAK, αναγνωρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης στο ελληνικό κράτος. Καταλόγισε, μάλιστα, πρόστιμο τριών εκατομμυρίων στο ελληνικό Δημόσιο και διέταξε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας, καθώς και να κρατήσει την προκαταβολή.
Οι 19 κατηγορούμενοι έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς και αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η εταιρεία δηλώνει θιγμένη, καθώς θεωρεί ότι ζημιώθηκε με υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου. Η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακριτή διαφθοράς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...