Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Reuters: Ουτοπικό να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της



europe
Μπορεί με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας η Ελλάδα να ξεγλίστρησε από την μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική της πρόκληση μέχρι τώρα, ωστόσο αυτή η «ανάσα» ίσως αποδειχθεί προσωρινή.
Οπως επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά του το Reuters, το πλήρωμα του χρόνου για την Αθήνα
θα έλθει στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να συζητήσουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2015 – 2016, αυξάνοντας τις προοπτικές για περαιτέρω μέτρα λιτότητας που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα πολιτική κρίση. Ακόμη, όμως, κι αν επιβιώσει από αυτό, η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη πριν καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της.
«Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά», δήλωσε ο Φρέντρικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, στις Βρυξέλλες.
«Μεταθέτουν απλά το θέμα για λίγους μήνες μετά… θα συνεχιστεί αυτή η παρωδία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, όπου ο καθένας γνωρίζει τι συμβαίνει- ότι είναι ουτοπικό για την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα».
Περί «Greekovery»
«Μετά από μία παραλίγο έξοδο από το ευρώ πέρσι, η κρίση χρέους στην Ελλάδα φέτος μοιάζει να έχει μετριαστεί και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε αρχίσει να κάνει λόγο ακόμη και για μία εν τη γενέση της ελληνική ανάκαμψη (Greekovery). Αλλά η επτάμηνη αυτή «νηνεμία» έληξε άδοξα τον περασμένο μήνα, όταν η ελληνική κυβέρνηση έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης με αφορμή το λουκέτο στην ΕΡΤ και με τα δεκαετή ομόλογα να ξεπερνούν το 11%», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η τελευταία έκθεση της τρόικας έδειξε ότι μετά τρία χρόνια και 200 δισ. ευρώ βοήθειας, η Ελλάδα παραμένει σε αναταραχή. Ακόμη και αν βγει ζωντανή και από την επόμενη έκθεση, έχει να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο μπορεί να λυθεί με μία επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη, η οποία φαίνεται να έχει κουραστεί από τις κατα τα φαινόμενα ατελείωτες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και την αποτυχία στις μεταρρυθμίσεις.
Ολα αυτά έχουν εγείρει και τα ερωτήματα για το κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στήριξης που δεν έχει μειώσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα…, προσθέτει το Reuters.
Αμφιβολίες για το μέλλον
Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση αυτού του χρέους είναι αναπόφευκτο, όχι μόνο γιατί η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί από τις προβλέψεις για ανάπτυξη και λίγοι πιστεύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λήγει το 2014, αλλά οι ισχυρισμοί της Αθήνας ότι μπορεί να αρχίσει να βγαίνει δειλά δειλά στις αγορές ομολόγων από την επόμενη χρονιά για να ανατρέψει μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, αποδείχθηκαν πρώιμοι, καθώς τον Ιούνιο οι αποδόσεις τους εκτοξεύτηκαν.
Το ΔΝΤ, το οποίο δεν αναμένει επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του 2016, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό 5,5-9,5 δισεκατομμύριο ευρώ τα έτη 2015-2016.
«Τι έχει πετύχει πραγματικά η Ελλάδα μέχρι σήμερα; Δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση του εργατικού κόστους. Αυτό που δεν έχει πετύχει είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Ακόμη και με μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει για περισσότερο χρόνο σε πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Με την ιστορία να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα αποτυχίες στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και επίτευξη των στόχων, οι αμφιβολίες για το μέλλον είναι πολλές», καταλήγει το δημοσίευμα.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...