Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Η παγίδα θανάτου των ΕΚΑΜ στον Κόλα, οι πατημασιές και οι ομιλίες


Μία σφαίρα στην πλάτη που έριξε νεκρό τον διαβόητο κακοποιό, Αλβανό δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, Μαριάν Κόλα, έδωσε τέλος στο αστυνομικό θρίλερ που κράτησε τέσσερις μήνες και κόστισε τη ζωή σε μία 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλο, έναν 37χρονο αστυνομικό και τρεις Αλβανούς.
Για την ΕΛ.ΑΣ. ήταν θέμα τιμής ο εντοπισμός του 37χρονου, ο οποίος έπεσε νεκρός χθες, Κυριακή,
τα ξημερώματα ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, στη Βροσίνα Ιωαννίνων, στα όρια με τη Θεσπρωτία και μια ανάσα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Για την επιτυχία της αστυνομίας ενημερώθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, και ζήτησε να μάθει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Όλο αυτό το διάστημα, από τις 5 Ιουλίου, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη τους στη Γλυκή Θεσπρωτίας, κρύβονταν σε κάποιο σπίτι ή σε σπίτια και οι αστυνομικές Αρχές αναζητούν ομοεθνείς τους που τους παρείχαν κατάλυμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το «Έθνος», στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του ο Κόλα βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ, το πιστόλι του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του στις 17 Ιουνίου στο Δίστομο, μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα, αλλά και... τάπερ που είχαν φρεσκομαγειρεμένο κοτόπουλο με ρύζι.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι ο καταζητούμενος κακοποιός φορούσε καθαρά ρούχα και ήταν φρεσκοξυρισμένος αποδεικνύει ότι είχε βρει καταφύγιο σε σπίτι, όπου δεχόταν περιποίηση από κάποιον.
Στόχος του, όπως και του συνεργού του Ιλίρ Κούπα, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει τραυματισμένος, ήταν να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από το όνομά του και να σταματήσουν οι έρευνες.
Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο ότι όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαν τηλεόραση και ενημερώνονταν για τις έρευνες που γίνονταν και τελευταία που διαπίστωσαν ότι υπήρχε ησυχία και τα μέσα ενημέρωσης έπαψαν να ασχολούνται μαζί τους, αποφάσισαν να βγουν από την κρυψώνα τους και να φύγουν για την πατρίδα τους, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη τους.
Λίγο μετά τις 4 χθες τα ξημερώματα βρέθηκαν έξω από το χωριό Βροσίνα, ακολουθώντας το ποτάμι και το μονοπάτι της Πλακωτής, που ο Κόλα γνώριζε καλά, καθώς τόσο ο ίδιος όσο -κυρίως- ο Ιλίρ Κούπα είχαν εργαστεί σε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή και γνώριζαν τα κατατόπια.
Σε ένα δύσβατο σημείο, κομβικό ωστόσο, εκεί που διασταυρώνονται ο Καλαμάς με τον Ζαλογγοπόταμο, οι δύο Αλβανοί έπεσαν σε ενέδρα της αστυνομίας. Στο σημείο βρίσκονταν εδώ και δύο εβδομάδες επί 24ωρης βάρδιας ΕΚΜΑμίτες από την Αττική, καθώς θεωρείτο βέβαιο πως αν οι Αλβανοί κακοποιοί ήθελαν να διαφύγουν, θα περνούσαν από εκεί.
Η πυκνή ομίχλη και το σκοτάδι παρείχαν κάλυψη στους ένοπλους δραπέτες. Οι αστυνομικοί άκουσαν αρχικά ομιλίες και στη συνέχεια τις πατημασιές τους ανάμεσα στους θάμνους. Δεν έκαναν καμία κίνηση μέχρι να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κακοποιούς και τότε τους κάλεσαν να παραδοθούν.
Ο Μαριάν Κόλα που είχε στα χέρια του ένα καλάσνικοφ έριξε 4 σφαίρες, δέχτηκε ωστόσο μία στην πλάτη και έπεσε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου νεκρός. Είχε προλάβει όμως να πυροβολήσει στο πόδι έναν 26χρονο αστυνομικό, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
«Το θύμα δέχτηκε μία σφαίρα από απόσταση 20 μέτρων στην πλάτη. Ηταν ένα χτύπημα τυφλό που τον βρήκε στον θώρακα και έπληξε ζωτικά του όργανα. Ο θάνατος ήταν σχεδόν ακαριαίος», είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής, Θόδωρος Βουγιουκλάκης, που έκανε την αυτοψία του χώρου.
Δεκάδες σφαίρες έριξε και ο Ιλίρ Κούπα, ο οποίος τραυματίστηκε, αλλά κατάφερε να διαφύγει μέσα στην πυκνή βλάστηση, αφού προηγουμένως ξεφορτώθηκε το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.
Είχαν κλείσει όλα τα περάσματα
Η επιμονή και η υπομονή των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ., που παρέμεναν στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου όλες αυτές τις μέρες, οδήγησαν στον εντοπισμό του επικίνδυνου κακοποιού.
Ούτε μέρα δεν έφυγε από τις 5 Ιουλίου από την περιοχή ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος συντόνιζε τις έρευνες, ενώ οι... σύνδεσμοι της Αστυνομίας στην Αλβανία διαβεβαίωναν ότι οι καταζητούμενοι δραπέτες δεν είχαν περάσει στην πατρίδα τους.
Δεκάδες συγκεκριμένα περάσματα και ύποπτα σημεία φυλάσσονταν νύχτα και μέρα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που κατέφτασαν στην Ηπειρο από όλα τα μέρη της χώρας.
Ανάμεσά τους και μία δύναμη ΕΚΑΜιτών από την Αττική, με πολύ καλή εκπαίδευση και εξοπλισμό, μέλος της οποίος είναι και ο 26χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε.
Στα περίεργα παιχνίδια που παίζει η ζωή, χθες που έπεσε νεκρός στην ελληνοαλβανική μεθόριο ο Μαριάν Κόλα, αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά, στον Δαφνιά Αιτωλοακαρνανίας, τελέστηκε το μνημόσυνο για τις 40 μέρες από τον θάνατο του αδικοχαμένου υπαρχιφύλακα Γ. Ανδριτσόπουλου, τον οποίο σκότωσε ο διαβόητος κακοποιός στη διάρκεια συμπλοκής στο Δίστομο.
Τραγική φιγούρα η σύζυγος του αστυνομικού, η οποία κρατούσε στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό της, που ήρθε στον κόσμο λίγες μέρες μετά τον χαμό του πατέρα του και δεν θα τον δει ποτέ του, καθώς και τα άλλα δύο, μικρότερα παιδιά τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...