Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

"Η Ελλάδα ίσως αποχωρήσει από την Ευρωζώνη"

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζει να τροφοδοτεί την κοινωνική αναταραχή στη χώρα, η οποία αγωνίζεται να εξοφλήσει τα χρέη  της με το συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
 
Ο Ben May, οικονομολόγος του χρηματοδοτικού ιδρύματος “Capital Economics” που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε: Αν οι πιστωτές της Ευρωζώνης συμπεριφερθούν με απροθυμία στη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της χώρας και την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη».
 
Ο Βρετανός οικονομολόγος, μιλώντας το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζοντας τον αποπληθωρισμό, το ονομαστικό ΑΕΠ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί περισσότερο από ό, τι προβλέπει η Τρόικα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Όσον αφορά τη θεώρηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την επίτευξη του στόχου της ιδιωτικοποίησης, που προσβλέψει η τρόικα, είπε:
 
«Είναι αβέβαιο εάν η πολιτική αστάθεια θα θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα ή όχι. Ωστόσο, η υλοποίηση του πακέτου ανάκαμψης παρέχει μια χαμηλή δυνατότητα σε μακροπρόθεσμη βάση».
 
  Ο τριπλασιασμός της ανεργίας
 
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε 1,4 εκατομμύρια άτομα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, από τα 462.343 το 2009, όταν η κρίση εμφανίστηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ΔΝΤ και την Ελληνική Δημόσια Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
 
Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν 9,4 τοις εκατό το 2009, ξεπέρασε το 26 τοις εκατό, σχεδόν τριπλασιάστηκε.
 
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, συνεχώς μειώνεται από το 2009. Ενώ ήταν € 20.400 το 2009, μειώθηκε στο € 16.300 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.
 
Η κατάσταση επιδεινώνεται με την πολυδιάστατη νομοθεσία που προβλέπει τη διατήρηση της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, με απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ενώσεις σχολείων και ιδρυμάτων της αμυντικής βιομηχανίας, την ακύρωση της δημοτικής αστυνομίας και των μονάδων ασφάλειας των σχολείων καθώς και της διάθεσης χρημάτων στους προϋπολογισμούς στους δήμους, ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από το ελληνικό κοινοβούλιο με συναίνεση, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα στην αγγλική γλώσσα.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...