Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πλήθος κόσμου έξω από το «ναό της κινηματογραφίας» με ένα κερί στο χέρι!


ΦΩΤΟ: Πλήθος κόσμου έξω από το «ναό της κινηματογραφίας» με ένα κερί στο χέρι!Πλήθος κόσμου κρατώντας κεριά συγκεντρώθηκε έξω από τον ιστορικό κινηματογράφο, που καταστράφηκε από τους βανδάλους.
Με ένα αναμμένο κερί στο χέρι και τα μάτια δακρυσμένα από τη συγκίνηση πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τον κινηματογράφο «Αττικόν», που καταστράφηκε ολοσχερώς από
την επίθεση των κουκουλοφόρων.
Ο ναός της κινηματογραφίας παραδόθηκε στις φλόγες από τις μολότοφ των βανδάλων, που δεν σεβάστηκαν την ιστορία του χώρου.
Ανάμεσα στους απλούς πολίτες που μεγάλωσαν παρακολουθώντας ταινίες στο «Αττικόν» βρέθηκαν και άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος. Οι συγγραφείς Απόστολος Δοξιάδης και Χρήστος Χωμενίδης, ηθοποιοί και σκηνοθέτες ανταποκρίθηκαν στο ραντεβού που έδωσε ο κόσμος μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που οι αντίκες του κινηματογράφου ακόμη κάπνιζαν από τη φωτιά.
Στο σημείο βρέθηκαν και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο, με τους ξένους δημοσιογράφους να εκφράζουν την έκπληξη και την απορία τους, αν η καταστροφή ενός τόσο ιστορικού κτιρίου δικαιολογείται από την αγανάκτηση του κόσμου για τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας. Ποιο να τους εξηγήσει και τι…
Η ιστορία του «Αττικόν»
Το διώροφο κτίριο βρίσκεται στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά. Οικοδομήθηκε από τον Αλέξανδρο Νικολούδη σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτη Δεκόζη-Βούρο. Μάλιστα το 1914 εγκαταστάθηκε για μικρό διάστημα το νεοπαγές υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Την περίοδο 1914-1920 κατασκευάστηκε σε τμήμα του κτιρίου ο κινηματογράφος «Αττικόν» σε σχέδια του Νικολούδη, ενώ τη δεκαετία του ’30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου. Παράλληλα εγκαταστάθηκαν τα γραφεία της «Σκούρας Φιλμς» υπό τη διεύθυνση της οποίας λειτουργούσαν οι δύο κινηματογράφοι.
Ήταν ο πρώτος κινηματογράφος στην Ελλάδα που προέβαλλε ταινία με ήχο και συγκεκριμένα το «Fox Movietone Follies» με τον Ντέιβιντ Μπάτλερ το 1929.
Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το κτίριο μετατράπηκε σε κινηματογράφο για τους Γερμανός στρατιώτες.
Το «Αττικόν» μετονομάστηκε σε «Soldaten Kino Victoria», ενώ το «Απόλλων» σε «Kino Apollo». Μάλιστα, όλοι οι κινηματογράφοι υποχρεώθηκαν να αναγράφουν τους τίτλους των έργων εκτός από τα ελληνικά, στα γερμανικά και τα ιταλικά.
Το 1960 πραγματοποιήθηκαν ορισμένες επισκευές από τους αδελφούς Γρηγοριάδου και τον Άγγελο Αγαλιώτη, ενώ το 1982 έγιναν γενικές εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Χριστακόπουλου.
Η αποκατάσταση και η συντήρηση του κτιρίου τον κατέταξαν σε ένα από τα στολίδια της πόλης.
Στο «Αττικόν» φιλοξενήθηκαν μεγάλες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς η πρώτη ροκ – όπερα στην Ελλάδα. Ένα στολίδι που ορισμένοι ανιστόρητοι κουκουλοφόροι δεν σεβάστηκαν και το έκαψαν…
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...