Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

537 «ΝΕΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ» το ένα ΕΥΡΩ, αν διαλυθεί η Ευρωζώνη


537 «ΝΕΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ» το ένα ΕΥΡΩ, αν διαλυθεί η Ευρωζώνη
Ο διεθνής οικονομικός ιαπωνικός οίκος Nomura, προβλέπει πως σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης και επιστροφής στα εθνικά νομίσματα των ευρωπαϊκών κρατών, η υποτίμηση της «νέας δραχμής» θα αγγίξει το 57,6% έναντι του ευρώ.
Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Νomura η «νέα δραχμή» θα είναι το ευρωπαϊκό νόμισμα που θα υποστεί την μεγαλύτερη υποτίμηση στη μετά το ευρώ εποχή,
καθώς για τις άλλες χώρες εταίρους μας που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση η Nomura εκτιμά πως το νόμισμα της Πορτογαλίας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 47,2%, της Ισπανίας κατά 35,5%, της Ιρλανδίας κατά 28,6% και της Ιταλίας κατά 27,3%.
Όπως εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που εμφανίζει τη σοβαρότερη λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ πριν από το ευρώ (καικορύφωσε στο3,8%), στην εποχή του ευρώ κυμάνθηκε στο 9,1% κατά μέσο όρο και κορύφωσε στο 14,6%.
Στις προβλέψεις της η Nomura λαμβάνει υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει από τη διάλυση της Ευρωζώνης και εκτιμά ότι η νέα δραχμή θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων.
Αντίθετα, η Nomura προβλέπει πως το εθνικό νόμισμα της Γερμανίας όχι μόνο δεν θα υποστεί υποτίμηση αλλά θα ανατιμηθεί κατά 1,3%
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...