Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα δίνουν όλα στις τράπεζες – Με κάρτα συναλλαγές άνω των 400 ευρώ!


Τα δίνουν όλα στις τράπεζες – Με κάρτα συναλλαγές άνω των 400 ευρώ!
Πενία… αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης του ΦΠΑ κατεργάζεται. Στο υπουργείο Οικονομικώνεπεξεργάζονται σχέδιο το οποίο ναι μεν επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης προς όφελος των δημοσίων εσόδων αλλά από την άλλη, ενισχύει το ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες στην είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου.
Το σχέδιο, θερμός υποστηρικτής του οποίου είναι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών αξίας άνω των 300-400 ευρώ με τη χρήση πιστωτικών καρτών, χρεωστικών καρτών ή με την κατάθεση του απαιτούμενου ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή ή του επαγγελματία που παρέχει την υπηρεσία. Σήμερα, το σχετικό όριο έχει διαμορφωθεί στις 3000 ευρώ ενώ από την 1/1/2012 θα πρέπει να μειωθεί στα 1500 ευρώ. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν και με αυτό το υψηλό όριο, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε θέση να ελέγξει την εφαρμογή του μέτρου.
-Την αποδέσμευση της πληρωμής του Φ.Π.Α από την πληρωμή της αξίας του προϊόντος όταν για την εξόφληση χρησιμοποιούνται μέτρα διευκόλυνσης όπως για παράδειγμα οι επιταγές. Η δεύτερη αυτή πρόταση, εφόσον υιοθετηθεί, θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά καθώς σήμερα, η πλειοψηφία των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, πραγματοποιείται με μεταχρονολογημένες επιταγές η διάρκεια των οποίων ξεπερνά πλέον ακόμη και τους εννέα μήνες. Με το ισχύον καθεστώς, ο ΦΠΑ ενσωματώνεται στην αξία της επιταγής.
Επειδή όμως ο αποδέκτης δεν μπορεί να την εισπράξει, μεταθέτει για αργότερα και την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου (σ.σ μέχρι και πριν από λίγους μήνες οι περισσότεροι επιχειρηματίεςχρησιμοποιούσαν τις επιταγές ως «εγγύηση» για να πάρουν μετρητά από τις τράπεζες. Όμως οι περισσότεροι έχουν φτάσει πλέον στο πλαφόν τους ενώ και οι τράπεζες για να δεχτούν επιταγές τις ξεσκονίζουν δύο και τρεις φορές).
Τι προτείνεται; Η επιταγή να ενσωματώνει μόνο την αξία του προϊόντος ή της υπηρεσίας, και ο ΦΠΑ να κατατίθεται σε επαγγελματικό λογαριασμό του συναλλασσόμενου ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να τον αποδώσει στο κράτος μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες.
Το ζητούμενο είναι αν αυτές οι προτάσεις μπορούν να «περπατήσουν» μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν η αλλαγή στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ θα ενσωματωθεί στο φορονομοσχέδιο ή θα αναβληθεί για αργότερα.
ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...