Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στο πλευρό της ΠΓΔΜ η Τουρκία μετά την απόφαση της Χάγης


Στις χώρες που ασκούν πιέσεις προς την Ελλάδα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ - κυρίως μετά και...

την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης - προστέθηκε και ηΤουρκία. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει "ικανοποίηση για την εν λόγω απόφαση με την ελπίδα ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες της "Μακεδονίας" για την ενοποίησή της με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και θα εξασφαλίσει υποστήριξη σε νομική βάση".

Όπως αναφέρει το Βήμα, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Άγκυρα δείχνει με την ανακοίνωση αυτή ότι προτίθεται να ανακινήσει το θέμα της πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας έθεσε μάλιστα το θέμα επιτακτικά στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικού συνόδου του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του Βήματος, στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει εγρήγορση, αλλά και σχετική ανησυχία ώστε να αποφευχθούν "διπλωματικά ατυχήματα". 

Το "πεδίο μάχης" σε αυτό το θέμα ενδέχεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012, στο Σικάγο. Δεν αποκλείεται μία "συμμαχία προθύμων", όπως η Τουρκία ή η Σλοβενία να ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ομόφωνης απόφασης του Βουκουρεστίου.

Σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΙΑ", στη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ως ιδρυτικά του μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...