Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 33 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Αίτημα παρουσίας του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων στην από κοινού συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών...
Υποθέσεων, με θέμα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατέθεσαν σήμερα 33 βουλευτές ύστερα από πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.


«Θεωρούμε χρήσιμο, κρίσιμο και αναγκαίο να αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βαρύτητα η συζήτηση με θέμα την εθνική εκκρεμότητα τωναποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα», αναφέρουν σε επιστολή τους οι 33 βουλευτές. 

Το πλήρες κείμενο έχει ως ακολούθως: 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κ.κ. αρχηγοί των κομμάτων, 

Με την παρούσα επιστολή οι συνυπογράφοντες βουλευτές επιθυμούμε να διατυπώσουμε με κάθε σαφήνεια ότι θεωρούμε χρήσιμο, κρίσιμο και αναγκαίο να αποκτήσει την απαραίτητη πολιτική βαρύτητα η συζήτηση που οργανώνεται στα πλαίσια της από κοινού συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής ’μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την εθνική εκκρεμότητα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις, αποζημιώσεις και αρχαιολογικοί θησαυροί). 

Το γεγονός ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συνθήκη Ειρήνης, αλλά συνθήκη μη πολέμου, καταδεικνύει ότι και η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει την ως άνω εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα αίτημα πάνδημο, πανελλήνιο και πανεθνικό που ενώνει όλους τους Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση και λύση του θα συμβάλλει στην πλήρη ψυχική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο λαών. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε το ζήτημα αυτό ετέθη στο τραπέζι των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών (με εξαίρεση τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στις 14 Νοεμβρίου του 1995 ο Έλληνας πρέσβης στη Γερμανία κ. Ι Μπουρλογιάννης προς τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χάρτμαν). 

Όλοι γνωρίζουμε τις διαμαρτυρίες της γερμανικής κυβέρνησης μετά τη συνένωση των δύο Γερμανιώνεναντίον της Ρωσίας προκειμένου να επιστραφούν οι γερμανικοί θησαυροί που είχαν κλαπεί από τη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι γερμανικές διαμαρτυρίες συνιστούν ένα επιπλέον επιχείρημα στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα σήμερα που, έπειτα από δεκαετίες σιωπής, το ελληνικό κοινοβούλιο συζητά για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο αυτό το μείζον εθνικό θέμα. 

Κύριε Πρωθυπουργέ και κ.κ. αρχηγοί των κομμάτων, με βάση τα ως άνω, είναι σκόπιμο και εθνικά ωφέλιμο, η συζήτηση στην από κοινού συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής ’μυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να πλαισιωθεί με την παρουσία σας προκειμένου να αποκτήσει τη μέγιστη δυνατή πολιτική σημασία και αξία». 

 Την επιστολή υπέγραψαν οι βουλευτές: Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αγάτσα Αριάδνη, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αμοιρίδης Ιωάννης, Βούρος Γιάννης, Γαληνός Σπυρίδων, Δαβάκης Αθανάσιος, Δαμιανάκης Ευτύχιος, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θεόδωρος, Θεοδωρίδης Ηλίας, Καϊλή Εύα-Ευδοξία, Καμμένος Παναγιώτης, Καραγκούνης Κώστας, Κασαπίδης Γεώργιος, Κεγκέρογλου Βασίλειος, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κουράκης Αναστάσιος, Κουρουπάκη Ευαγγελία, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Λεβέντης Αθανάσιος, Μουλόπουλος Βασίλειος, Μπεκίρης Μιχαήλ, Νταλάρα ’ννα, Οικονόμου Βασίλειος, Παπαδημούλης Δημήτριος, Παπαμανώλης Γεώργιος, Παπαχρήστος Ευάγγελος, Σακοράφα Σοφία, Σκραφνάκη Μαρία, Στρατάκης Εμμανουήλ και Τσούκαλης Νικόλαος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...