Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο αντισυνταγματικά εκλεγμένος Παπαδήμος μετέτρεψε το συμφωνημένο κούρεμα σε ανταλλαγή ομολόγων.

λινκ

Γράφει ο Αδαμάντινος
Σε δύο χρόνια να δείτε … τι έργο θα έχει κανει και αν θα υπάρχουν λεφτά για δωρεάν κηδείες πρώην Προέδρων Δημοκρατίας… Oλα εδώ πληρώνονται…
Eνα κούρεμα ομολόγων (haircut) για να είναι στο μέγιστο αποτελεσματικό για το δανειζόμενο, θα πρέπει να μη συνυπάρχει νέα συμφωνία με το δανειστή π.χ. έκδοση νέων ομολόγων μέ άλλο επιτόκιο και με άλλες εγγυήσεις, υποθήκες στο Αγγλικό Δίκαιο κλπ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η νέα συμφωνία
μπορεί να αποβεί σε βάθος χρόνου υπέρ του δανειστή, κάτι που εξαρτατάται απο τη τιμή  του επιτοκίου και τη διάρκεια των νέων ομολόγων που θα συμφωνηθεί.
Πρίν ενα μήνα περίπου, διερωτήθηκα ΤΙ ΜΕΓΕΘΗ ΠΑΙΖΟΥΝ και ΤΙ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ απο τέτοιες συμφωνίες. Ανέπτυξα λοιπόν ενα θεωρητικό μοντέλο (30 χρόνια φούρναρης είμαι, μπορώ …) και παρήγαγα σε δύο περιπτώσεις συμφωνιών δύο γραφικά. Αν τα μελετήσετε και τα καταλάβετε, τότε θα αποκτήσετε μια αίσθηση για το τί ποσά παίζονται, τη σημασία που έχει να υπάρχει διαφορετικό επιτόκιο ανα περίτπωση κλπ. Λεπτομέρειες θα βρείτε σε ένα παλαιότερο άρθρο μου εδώ στο olympia.gr
http://olympia.gr/2011/11/19/%CE%B4%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B5/
Στο τέλος, όταν θα αποφασίσουν μετα το θέατρο που παίζουν… το συμφωνημενο ΚΟΙΝΟ επιτόκιο θα σας πω και χοντρικά πόσα κέρδισαν οι δανειστές και πόσα φύγανε για ποπ-κόρν….
Το άρθρο αυτό το γράφω με αφορμή αυτό που διάβασα σήμερα στο  Σκαί.γρ  και σας το μεταφέρω…
«Άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών και των ιδιωτών πιστωτών για την κατάρτιση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες εστιάσθηκαν στο YΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ που θα έχουν τα νέα ομόλογα. Οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση στο μέλλον.
Να υπενθυμίσουμε ότι εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και ο επικεφαλής του, Τσαρλς Νταλάρα πραγματοποίησαν Δευτέρα και Τρίτη μια σειρά επαφών με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «Οι ιδιώτες επενδυτές έκαναν μια πρόταση η οποία θα εξεταστεί. Μπορεί να μην απορρίφθηκε αλλά δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί με συμφωνία από σήμερα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δανειστές της Ελλάδας προτίθενται να εξετάσουν ΤΗ ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στο πλαίσιο του PSI αρκεί τα νέα ομόλογα που θα λάβουν να έχουν το ίδιο καθεστώς με τα δάνεια του επίσημου τομέα.
Τέλος, ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δομή της συμφωνίας και ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ανέφερε, εξηγώντας ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που απομένει να διευθετηθούν.»
Υψος εποτικίου… η κυβέρνηση έκανε προσφορά. Τι μου λενε;

Eπειδή το δουλεμα ειναι μεγάλο σταματάω εδώ τα σχόλια μου για το θέμα αυτό, όσο μπορώ να φανώ ακόμη ευγενικός.

Σας υπενθυμίζω, ότι 160 δις εγγυήσεις εχει ΗΔΗ δώσει ο ΓΑΠΑΣ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ στις τράπεζες, τα οποια – οπως εγινε με τα 100 εκ του Μεγάρου που δεν είχε να τα δώσει  – θα πληρώσουν οι ελληνες πολίτες ΑΝ αυτες δεν έχουν…
Τον Παπαδήμο τον χαρίζω στο Στεφανόπουλο… Δεν θα πάρω…

adamadinos.blogspot.com

1 σχόλιο:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...