Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ


Σαφές μήνυμα, ότι η μακρόχρονη συμμαχία του με την κεντροαριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ οδεύει προς κατάρρευση και ότι επίκεινται συγκρούσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, έστειλε ο ηγέτης της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στην...
Αργεντινή.
Ο Ούγο Μογιάνο, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, θεωρείται πως ελέγχει και το συνδικάτο των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, το οποίο διαθέτοντας περίπου 200.000 μέλη έχει τη δυνατότητα να παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα - από τις εξαγωγές σιτηρών ως την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ο Μογιάνο ανταπέδωσε τις επικρίσεις που διατύπωσε πρόσφατα η Φερνάντες σε βάρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η κεντροαριστερή πρόεδρος, που ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα για τη δεύτερη θητεία της το περασμένο Σάββατο, επέκρινε τις πιέσεις των συνδικάτων να υπάρξουν αυξήσεις το 2011, κατηγορώντας συνδικαλιστές πως χρησιμοποιούν εκβιαστικές τακτικές για να ζητήσουν αυξήσεις μισθών.
«Ακούμε τώρα πως όταν κάποιος έχει ένα αίτημα, στην περίπτωσή μας οι εργαζόμενοι, είναι εκβιασμός. Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζουν κανέναν, έχουμε θεμιτά αιτήματα», απάντησε ο Μογιάνο, σύμφωνα με το Reuters.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός, που επίσημα υπολογίζεται ότι φθάνει το 9,7% αλλά ανεπίσημα εκτιμάται ότι αγγίζει το 20-25%, πυροδοτεί τα αιτήματα να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομική προοπτική και οι ενδείξεις ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαίνουν πως η Φερνάντες θα κληθεί να μειώσει το κόστος εργασίας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των αγαθών που παράγει η Αργεντινή και να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...