Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος κινδυνεύει να αποδειχθεί χειρότερος από τον …ΓΑΠ

Share

Στις 29 Νοεμβρίου αναρωτιόμασταν: «Μπορεί ο Παπαδήμος να αποδειχθεί χειρότερος από τον Παπανδρέου;»
Αφορμή είχε  αποτελέσει  μια συνέντευξη του  διάσημου οικονομολόγου  και συγγραφέα Ha-Joon Chang  καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ,  στην «Ελευθεροτυπία»
Και προσθέταμε:
“Οι παρατηρήσεις του Καθηγητή Chang  είναι καίριες και βάζουν το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Πρώτον, η τοποθέτηση τεχνοκρατών και μάλιστα υπό εξωτερική πίεση υπονομεύει τη δημοκρατία! Γιατί; Μα γιατί γίνεται ερήμην του λαού!  Πολλώ δε μάλλον που στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Και για έναν ακόμα λόγο: ο διορισμένος πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να λογοδοτήσει στο λαό!
Δεύτερον, οι τεχνοκράτες, από συνήθεια περισσότερο, μπορεί να εφαρμόζουν μεροληπτικές πολιτικές, χωρίς να το συνειδητοποιούν! Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τον τραπεζίτη που γίνεται πρωθυπουργός και ενεργεί ως τραπεζίτης!
Τρίτον, ο κ. Παπαδήμος τοποθετήθηκε για να προωθήσει πολιτικές που στην Ελλάδα απεδείχθησαν αναποτελεσματικές! Η δραματική επιβεβαίωση ήρθε από τον ΟΟΣΑ που ανεβάζει την ύφεση για το 2011 στο 6,1%! Απλώς να υπενθυμίσω, για μια ακόμα φορά, ό,τι  τον Φεβρουάριο του 2011, ο τότε υπουργός οικονομικών, από του βήματος της Βουλής μας διαβεβαίωνε ότι «η ύφεση ρηχαίνει»! Και έκτοτε, όλο…βαθαίνει!
Τέταρτον, αν εφαρμόζεις καλύτερα τη λάθος πολιτική, κάνεις τα πράγματα χειρότερα! Οπότε στην περίπτωση αυτή καλύτερα να είχαμε κάποιον όχι και τόσο ικανό! Αυτό σημαίνει ό,τι ο κ. Παπαδήμος (επειδή ακριβώς είναι ικανότερος) μπορεί να αποδειχθεί ….χειρότερος ακόμα και από τον κ. Παπανδρέου!
Πέμπτον, ο κ. Τσάγκ  μας λέει ότι ο κ. Παπαδήμος επιβλήθηκε για να μην μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους! Δηλαδή, υπήρχαν δυνατότητες να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους και δεν   τους διαπραγματευτήκαμε; Αυτό τα αγγίζει τα όρια της απιστίας περί την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος για όσους  έπραξαν ή αμέλησαν να πράξουν.
Συμπέρασμα: Στην περίπτωσή μας, απλώς ελπίζω να μην έχει δίκιο ο Καθηγητής Chanq!!!»
Διαβάζοντας τη  σημερινή δημοσκόπηση της MRB, πολύ  φοβούμαι ό,τι ο καθηγητής μάλλον έχει δίκιο….
 Κώστας Ροδινός
λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...