Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ!


Την ώρα που η κρίση χρέους σαρώνει την Ευρωζώνη, μηδέ της Ισπανίας εξαιρουμένης κι ενώ η χώρα της Ιβηρικής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εργατικά σωματεία και οι εργοδοτικές ενώσεις της Ισπανίας ήρθαν σε συμφωνία για ένα...
«βασικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων που λύνει τα χέρια στην κυβέρνηση Ραχόι να καταθέσει και να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο – για το οποίο μάλιστα έχει δεσμευθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της – μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πλαίσιο της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων: στην ταλανισμένη από την κρίση Ισπανία τα εργατικά σωματείο της χώρας και οι βασικές εργοδοτικές ενώσεις συμφώνησαν στην αύξηση (!)  των μισθών, έστω οριακή, συγκεκριμένα κατά 0,5% το 2012 και κατά 0,6% το 2013.

Οι αυξήσεις αυτές είναι βέβαια αρκετά χαμηλότερες από τον πληθωρισμό που το Δεκέμβριο βρισκόταν στο 2,4%, αλλά δεν παύουν να είναι ... αυξήσεις εν μέσω κρίσης!

Παραλλήλως οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στο να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία στην διαπραγμάτευση των μισθών και στις ατομικές συμβάσεις».

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, η συμφωνία επετεύχθη αφού υποχώρησαν έναντι των αρχικών τους διεκδικήσεων, με το σκεπτικό ότι «η κατάσταση της οικονομίας και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας» απαιτούσε μια αλλαγή στάσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...