Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το υπόμνημα του ΔΝΤ ζητά "φτωχότερους" & "αναλώσιμους" εργαζόμενους!




Image
Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας το επίσημο υπόμνημα δια χειρός του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τραα, σύμφωνα με το οποίο, όπως αναφέρουν "Τα Νέα", οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν «φτωχότεροι» και «αναλώσιμοι», προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.
Στο έγγραφο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να ληφθούν
ορισμένα μέτρα- «φωτιά» (για ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ), που ισοπεδώνουν το Εργατικό Δίκαιο, για… το καλό της χώρας! Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν δεν θα δοθούν τα 130 δις του νέου δανείου.
Τα μέτρα – «φωτιά»:
- Να καταργηθεί με νόμο η χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την «επιλογή» να επανεισαγάγουν το «μπόνους» στις κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις.
- Συλλογικές συμβάσεις. Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία έξι μήνες μετά την λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και εφόσον δεν υπογραφεί άλλη όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις. Η τρόικα υποστηρίζει ότι με αυτό οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πλεονεκτήματα προηγούμενων περιόδων και ζητά να υπάρξει ρύθμιση ούτως ώστε να καθορίζονται οι συνθήκες εργασίας από άλλες υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. σε περίπτωση επιχειρησιακών από κλαδικές και σε περίπτωση κλαδικών από την εθνική).
- Διαιτησία. Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές αναλύσεις πέραν των νομικών με στόχο την βελτίωση των οικονομικών τους! Μάλιστα, η διαδικασία πρέπει να ξεκινάει μόνο αν συμφωνούν και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες.
- Προσλήψεις- Απολύσεις. Να επεκταθεί με νόμο σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η απελευθέρωση.
- Δικαστικό Σύστημα. Να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η εκδίκαση εργατικών διαφορών, όπως έγινε με τα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.
- Μονιμότητα. Να καταργηθεί η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα σε εργαζομένους να απολαμβάνουν καθεστώς μονιμότητας στις πρώην ΔΕΚΟ, δηλαδή σε αυτούς που δεν μπορούν να απολυθούν αν δεν φτάσουν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή δεν έχουν πράξει κάποιο παράπτωμα. Η τρόικα ζητάει να επιτρέπονται απολύσεις και για άλλους λόγους.
- Ωριμάνσεις. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης που θα παγώνει τις ωριμάνσεις σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν θα μπορούν να τις επανεισαγάγουν.
- Eισφορές. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...