Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Βαρθολομαίε στη βόρειο Ηπειρο κλείνουν εκκλησιές και πετούν Σταυρούς. Σκοπεύεις να ασχοληθείς;



vartholomaios
Έχουν περάσει ήδη κάποια 24ωρα από τα πρωτοφανή γεγονότα στην Πρεμέτη της βορείου Ηπείρου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ οι γείτονές μας ήθελαν ένα κτίριο και άρπαξαν αυτό της τοπικής εκκλησίας στο οποίο συστεγαζόταν κι ο ναός της Παναγίας. Αυτό στην πιο απλή εκδοχή.
του Στρατή Μαζίδη
stratisΟ εφημέριος προπηλακίστηκε, η καμπάνα με το Σταυρό έπεσαν στο χώμα, κατηγορήθηκε
ο Αναστάσιος και σφραγίστηκε η πόρτα του ναού! Αυτά μέχρι στιγμής ενώ η χλιαρή ελληνική αντίδραση ερμηνεύθηκε ως πρόκληση από το Σαλί Μπερίσα την εκλογή του οποίου πριν 20 χρόνια προωθούσαμε αλλά δε μας βγήκε.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει κάποιος που θα έπρεπε να μιλήσει και δεν έχει βγάλει άχνα. Ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος.
Περίεργη φυσιογνωμία. Για πολλούς προδότης της ορθής πίστης καθώς φλερτάρει επικίνδυνα με την αιρετική παπική εκκλησία, δε δίνει σημασία σε αποφάσεις αιώνων και συνόδων κάνοντας συλλείτουργα και παίζοντας επικίνδυνα με την πανθρησκεία. Για άλλους πάλι ένας Φαναριώτης στη μέση του τουρκικού κυκλώνα που ελίσσεται διπλωματικά.
Προσωπικά δεν μπορώ να κατασταλάξω. Τον γνώρισα το 2005 όταν τον επισκέφθηκα δύο φορές στο γραφείο του στο Πατριαρχείο. Φιλικός και προσιτός άνθρωπος. Μου είχε κάνει αρνητική εντύπωση η φωτογραφία του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στο γραφείο του. Τι δουλειά έχει η εικόνα ενός αιρετικού εκεί όπου εργάζεται αδιάκοπα ένας Πατριάρχης αλλά κι ενός διαδόχου αυτών που το 1204 μΧ άλωσαν την Πόλη;
Από την άλλη πάλι θυμάμαι όταν και τις δύο φορές τον αποχαιρετούσα λέγοντάς του “και σύντομα ελεύθεροι”. Η έκφρασή του δεν μπορεί να αποτυπωθεί γραπτά όπως και το βλέμμα του στον ουρανό. Μόνο που δεν έκλαψε.
Επιπλέον μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα οι γκρίζοι λύκοι θα μπορούσαν να τον είχαν σκοτώσει ρίχνοντας από την πίσω πλευρά μολότοφ στο γραφείο του ενώ την ώρα που εγώ έφευγα, αυτοί ξανάρχονταν. Μάλιστα όπως με ενημέρωσαν οι γκρίζοι λύκοι βρίσκονταν σχεδόν καθημερινά έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά αυτά δε γίνονταν γνωστά στον ελληνικό λαό.
Σε κάθε περίπτωση ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαθέτει ένα κύρος σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι ούτε Σαμαράς, ούτε Βενιζέλος που δεν τους υπολογίζει κανένας. Επίσης ζει κι αυτός σε περιοχή υπό ξένο και μη φιλικό ζυγό ενώ ο ίδιος προέρχεται από τη μαρτυρική Ιμβρο.
Θα περιμέναμε μια ηχηρή παρέμβασή του που θα σήκωνε ψηλά το θέμα σε διεθνές επίπεδο. Μια τέτοια ενέργεια του οικουμενικού πατριάρχη θα είχε τη δύναμη να λήξει με αίσιο τρόπο το ζήτημα για την ελληνική κοινότητα της Πρεμέτης και να δείξει στους αλβανούς ότι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Μια δήλωσή του θα προσέλκυε μεγάλα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο καθώς επίσης και σημαντικούς φορείς.
Αν τώρα δεν μπει ένα τέλος σε αυτό το κάτι που συμβαίνει στη βόρεια Ηπειρο, κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια. Οι ομοεθνείς μας βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει επιτέλους κάποιος να τους προστατεύσει.
Freepen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...