Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ.ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 7.000 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2008.ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ!


pleistir.
Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση δέχτηκε να πάει πιο πέρα την «κόκκινη γραμμή» που είχε βάλει.
Άλλωστε δύσκολα θα τη γλιτώναμε σε στιγμή που η τρόικα είχε βάλει στο στόχαστρο το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών.
Θα βγουν στο σφυρί 700.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που
έχουν κατασχεθεί έως το 2008
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με κοινωνικά κριτήρια και χωρίς να θιγούν εκείνοι που δεν έχουν να πληρώσουν αλλά μόνο οι λεγόμενοι «μπαταχτσήδες» που ενώ μπορούν, δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Αλλά βέβαια, τον τελευταίο λόγο, τον έχει η τρόικα.
Το θέμα των πλειστηριασμών θα τεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών κατά τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, το επιτελείο της κυβέρνηση δουλεύει στα... κόκκινα για να καταλήξει στο τελικό πλάνο που θα παρουσιάσει τους τροϊκανούς.
Οι αλλαγές που έρχονται ή μελετώνται, σύμφωνα με το Εθνος είναι:
Από τον Ιανουάριο του 2014 μπαίνει τέλος στην οριζόντια απαγόρευση πλειστηριασμών για ακίνητα μέχρι 200.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εντοπίσει δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν 3 ή 4 ακίνητα και υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν καλυπτόμενοι από την απαγόρευση.
Εκτιμάται λοιπόν, σύμφωνα με το Εθνος, ότι θα βγουν στο σφυρί 7.000 ακίνητα με εμπορική ή άλλη χρήση εκτός από πρώτης κατοικίας, που έχουν κατασχεθεί έως το 2008.
Στο μικροσκόπιο επίσης μπαίνει και η διάταξη με την οποία προστατεύεται η πρώτη ή μοναδική κατοικία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη αλλά και του δανειστή, αν δηλαδή είναι τράπεζα ή ιδιώτης. Προϋπόθεση είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Ενα άλλο κριτήριο που μελετάται είναι και το ύψος του δανείου. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί όποιος χρωστά το 80% του δανείου του και αλλιώς κάποιος που έχει αποπληρώσει το αντίστοιχο ποσοστό.
Επίσης εξετάζεται να θεσπιστεί πενταετής προστασία της κύριας κατοικίας. Έτσι, θα βγουν στο σφυρί περίπου 25.000 ακίνητα που είχαν κατασχεθεί μέχρι το 2008 και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πλειστηριασμούς αλλά «πάγωσαν».
Επίσης θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ανέργων και των πολυτέκνων, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα θεσπιστεί ο όρος του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης» και με βάση αυτούς θα γίνονται οι ρυθμίσεις δανείων ώστε να διευκολυνθούν όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...