Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Το δεύτερο ατύχημα του κ. Αντώνη Σαμαράsamaras
Του Γιώργου Κράλογλου

Μόνο στους φορολογούμενους οφείλουν οι πάντες μια μεγάλη συγνώμη για όσα γενικότερα συμβαίνουν στην πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Γιατί οι εξελίξεις φέρνουν περισσότερο κοντά ένα δεύτερο ατύχημα στον κ. Α. Σαμαρά παρά μια ευτυχή πορεία και κατάληξη των προγραμμάτων
ιδιωτικοποιήσεων που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή των φορολογουμένων  από το χτικιό των κρατικών επιχειρήσεων και Οργανισμών.
kraloglouΑς μην γελιόμαστε.
Το τεράστιο και σύνθετο πολιτικό πρόβλημα της οικονομίας μας που δεν επέτρεψε την εφαρμογή ενός γενναίου και αποτελεσματικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όπως έκαναν ακόμη και οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ,(στην Ουγγαρία πήγαινες να αγοράσεις ένα κρατικό εργοστάσιο και έφευγες με δύο), δεν συνδέθηκε ποτέ και δεν πρόκειται να συνδεθεί με τους Οργανισμούς και τις άλλες υπηρεσίες που ανέλαβαν διαδικαστικά το όλο θέμα.
Άλλωστε οι επικεφαλής είτε των Οργανισμών αποκρατικοποίησης, είτε (παλαιότερα) των Οργανισμών Κοινωνικοποίησης επιχειρήσεων όπως ο ΟΑΕ είτε των ΔΕΚΟ είναι «απλές βιτρίνες» που πρέπει να υπάρχουν για να μας τραβάνε την προσοχή ώστε να μην φαίνεται το πολιτικό παρασκήνιο.
Η αποκρατικοποίηση σε όλο τον πλανήτη έγινε, όπου έγινε, γιατί υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην σύνθεση και τους ορίζοντες της οικονομίας.
Στην περίπτωση της χώρας μας δε υπάρχουν δύο πρόσθετοι λόγοι. Πρώτον οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να μεταβάλλει όλο το επιχειρηματικό κλίμα και να τραβήξει το ενδιαφέρον για επενδύσεις. Αυτή την στιγμή τουλάχιστον άλλοι λόγοι για επενδύσεις στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και δεν φαίνονται προ το παρόν.
Δεύτερον γιατί το κράτος απέτυχε παταγωδώς ως επιχειρηματίας ακόμη και με μονοπωλιακό χαρακτήρα οπότε όλες τις ζημιές θα συνεχίσουμε να τις φορτωνόμαστε εμείς ως φορολογούμενοι.
Αντίθετα όμως από την πραγματικότητα αυτή εμείς νομίζουμε, εδώ και μια δεκαετία, ότι κάνουμε αποκρατικοποίηση επειδή στήσαμε Οργανισμούς που όπως τελικά αποδεικνύεται η μοναδική σημασία τους είναι για να γίνονται δηλώσεις αναγγελίας των αρμοδίων υπουργών και των πρωθυπουργών στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες.
Πέρα όμως από όσους αποτελούν την πολιτική σκηνή και το πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουμε και εμείς που πληρώνουμε την νύφη με φόρους, χαράτσια και περικοπές.
Τους πληρώνουμε και ως φορολογούμενοι και ως πελάτες και ως συνδρομητές.
Ποιος κάλυπτε τα ελλείμματα του πρώην κρατικού ΟΤΕ;
Ποιος πλήρωσε τα 2,5 δισ. ευρώ ζημιές της Ολυμπιακής;
Ποιος κάλυψε το άνω του 1 τρισ. δραχμών κόστος του τριτοκοσμικού πειράματος κοινωνικοποιήσεων του ΠΑΣΟΚ;
Σε ποιόν έχουν ήδη περάσει τα ελλείμματα όλων των κρατικών Εταιριών στις μεταφορές;
Ποιος πλήρωσε τις ζημιές που προκάλεσε στην ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ;
Ποιος θα πληρώσει όλες τις ζημιές των Οργανισμών απασχόλησης της νομενκλατούρας;
Ποιος θα κληθεί να πληρώσει τις αυξήσεις στα εισιτήρια, στο ρεύμα και στα νερά γιατί δεν θα βγαίνουν οι Οργανισμοί;
Εμείς έχουμε χρεωθεί με την κρατική περιουσία την οποία σπαταλάει και ζημιώνει χρόνια τώρα ο κομματικός στρατός των κομμάτων που κυβέρνησαν και των κομμάτων που είχαν σχετικό μερίδιο σε προσλήψεις και αναθέσεις έργων και εργολαβιών σε γνωστούς και υποστηρικτές…
Τα κενά που προέκυψαν θα καλυφθούν  και οι γνωστές δηλώσεις ότι τίποτε δεν αλλάζει θα επαναληφθούν πάνω στα γνωστά κλισέ.
Άντε όμως τώρα να μαζέψεις ότι ξεχύθηκε και ότι θα ξεχυθεί από τους κρατιστές και τους φανατικούς του κρατισμού. Άντε τώρα να υποσχεθείς στους δανειστές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Άντε να πείσεις  ότι η γυναίκα του Καίσαρα είναι τίμια…
Αυτό είναι το δεύτερο ατύχημα που φορτώθηκε ο κ. Σαμαράς μαζί με αυτό που τρέχει… και συνδέεται με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Γιατί ο κ. Σαμαράς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τα γνωστά συνθήματα κονσέρβα περί ξεπουλήματος καθώς (κατά τους φανατικούς του ελληνικού σοβιέτ) η… ελαφρά τη καρδία… επιλογή τεχνοκρατών για την αποκρατικοποίηση εξηγείται μόνο ως το ξεπούλημα που είναι μονίμως στο πίσω μέρος του κεφαλιού της εκάστοτε κυβέρνησης…
Τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποδεικνύει ότι και τα σταχτοδοχεία του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι διαφημιστικά αλλά αγορασμένα με κανονικές διαδικασίες προμηθειών…
Με το κλίμα που διαμορφώθηκε αποκρατικοποίηση δεν γίνεται όση πρόθεση και αν υπάρχει και όση πίεση και αν ασκήσει όποιος από την κυβέρνηση νομίζει ότι θα τα καταφέρει. Η αποκρατικοποίηση περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και της κυβέρνησης Σαμαρά. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις της Τρόικας και των δανειστών.
Σε ό,τι αφορά εμάς τους ιθαγενείς της χώρας. Σκάστε και πληρώστε τους κρατικούς Οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις γιατί η νομενκλατούρα από πεποίθηση δεν δουλεύει ποτέ στον ιδιωτικό τομέα.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...