Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων χρόνων, μόνο στην ευρύτερη Αττική έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι εκείνα στις Πλαταιές, στον
Σαρωνικό, στην Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Αποστόλους, στον Αυλώνα, τον Ωρωπό και στο Δήλεσι.
Όλα τα ρήγματα που κυκλώνουν το Λεκανοπέδιο εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς ζώνες, του Κορινθιακού κόλπου και της Θήβας, οι οποίες στο παρελθόν έχουν δώσει ισχυρές δονήσεις. Η ζώνη του Κορινθιακού κόλπου ξεκινά από το Αίγιο και φθάνει έως τις Αλκυονίδες, ενώ η δεύτερη ξεκινά από τις Αλκυονίδες, περνάει από τη Θήβα και καταλήγει στον Νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Αθήνα.
Τα ρήγματα που απειλούν με ισχυρό σεισμό τη πρωτεύουσα...
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όλα όσα βρίσκονται πάνω στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού (Αλκυονίδες, 6,8 Ρίχτερ το 1981) αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με χτύπημα 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα. Η σεισμική ζώνη της Θήβας, αν και θεωρείται υψηλής σεισμικότητας, δεν έχει κατεύθυνση προς την Αθήνα και γι’ αυτό οι σεισμοί που προέρχονται από εκεί δεν γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην πρωτεύουσα.
«Στο λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν καταγραφεί δεκάδες ρήγματα, μεγάλα και μικρά, τα οποία δεν παρουσιάζουν υψηλή σεισμική δραστηριότητα και ενδιαφέρον. Τα μόνα που ξεχωρίζουν και τα οποία θεωρώ ικανά να δώσουν έναν ισχυρό σεισμό στο μέλλον είναι το υποθαλάσσιο ρήγμα του Σαρωνικού και αυτό του Αυλώνα» σημείωσε ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής».
Όσον αφορά την εικόνα της σεισμικότητας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Γκανάς πρόσθεσε: «Όπως φαίνεται, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται μια σεισμική έξαρση. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Χρειάζεται υπομονή και προσοχή, τίποτα παραπάνω».
elladanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου