Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Βαθύτερα βυθίζεται στην ύφεση η Γαλλία - Περικοπές δαπανών ύψους 14 δισεκατ. ευρώ αναζητά για το 2014 η κυβέρνηση του Francois Hollande

Περικοπές δαπανών ύψους 14 δισεκατ. ευρώ αναζητά για το 2014 η Γαλλία. Όσο η κρίση βαθαίνει, η άλλοτε ισχυρή οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Francois Hollande ψάχνει νέα μέτρα για να πετύχει το δύσκολο στόχο της μείωσης του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μειώσεις των μισθών όσων στελεχώνουν υπουργεία, σε περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μείωση των πόρων προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η ανεργία στη Γαλλία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, η ύφεση έχει βαθύνει, ενώ η δημοτικότητα του Hollande έχει κατρακυλήσει στο 30%. Η γαλλική εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της υποστηρίζει πως το σκηνικό δεν ευνοεί την προθυμία του Γάλλου προέδρου να προβεί στην υλοποίηση των νέων μέτρων, δεδομένου του ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η αποδοχή του από τους πολίτες.
Την Τρίτη 2 Ιουλίου οι γαλλικές αρχές θα προβούν στην πρωτογενή διαβούλευση για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος συγκεκριμένα προβλέπει μείωση 2% για του μισθούς των υπουργών, αύξηση μόλις 0,15% (από 3%) για τα μισθολογικά κόστη στο δημόσια και μείωση 4% στην κρατική επιχορήγηση σε υπηρεσίας.
Σημειωτέον, στα 1,87 τρισεκ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, Insee, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, το οποίο αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, ανέρχεται στο 91,7% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως το δημόσιο χρέος της Γαλλίας είχε διαμορφωθεί στο 90,2% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2012.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία διεκδίκησε και έλαβε παράταση για την συμμόρφωση στον χρυσό κανόνα της Ε.Ε. καθώς η υποχρέωση μείωσης του ελλείμματος στο 3% μετατέθηκε για το 2015.
Μάλιστα, τα σύννεφα γύρω από την γαλλική οικονομία περικυκλώνουν επικίνδυνα το Παρίσι, με την Ευρώπη να εντείνει τις πιέσεις για άμεση αναδιάρθρωση των δημόσιων δομών.
«Η Γαλλία πρέπει να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσα και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες» συνιστούν στο γαλλικό οικονομικό επιτελείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...