Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μίλα μου για σπατάλες στην ΕΡΤ ... (Μέρος 2ο)

“ Έργα και ημέρες του Αιμίλιου Λιάτσου και των διευθυντών του στην ΕΡΤ - Μοιράζοντας 10χίλιαρα ”
 
 
Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Στις 3 Απριλίου 2013, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ στέλνουν μία καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με αίτημα κοινοποίησης στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με την καταγγελία, με την υπ’ αριθμόν 105775/4.01.13 απόφαση του Γενικού
Διευθυντή Ενημέρωσης Αιμίλιου Λιάτσου της ΕΡΤ διατέθηκε στον Διευθυντή του γραφείου του κ. Ηλία Φαραντόπουλο το ποσό των 10.000 ευρώ ως πάγια προκαταβολή για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Διεύθυνσης. Με ευκολία θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς: «Και τι σημαίνει αυτό;» ή «για ποιον λόγο θα έπρεπε να διατεθεί αυτό το ποσό.

Πριν, ωστόσο, αναρωτηθεί εύλογα ο οποιοσδήποτε τι σημαίνει η διάθεση μεγάλων ποσών σε διευθυντές στην ΕΡΤ επί κυβέρνησης Σαμαρά, και μάλιστα με τρόπους τουλάχιστον ... περίεργους ή που σε κάθε περίπτωση δημιουργούν ερωτηματικά, θα πρέπει να θυμηθεί το αιτιολογικό πλαίσιο της πραξικοπηματικού χαρακτήρα απόφασης του ίδιου του πρωθυπουργού να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να επιβάλλει το "μαύρο" στους δέκτες των τηλεοράσεων.  

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κάνει λόγο για "προνόμια, αδιαφάνεια και σκάνδαλα". Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Μπορεί να μιλά η κυβέρνηση Σαμαρά για διαφάνεια σε ότι έχει να κάνει με την ΕΡΤ; Μπορούν να μιλούν για διαφάνεια εκείνοι, οι οποίοι τοποθέτησαν στην ΕΡΤ ... τα δικά τους παιδιά, τα οποία εντελώς συμπτωματικά έχουν δώσει ... αγώνες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και για τη συνέχιση της λαοκτόνας πολιτικής του μνημονίου. Μπορούν άραγε να μιλούν για διαφάνεια εκείνοι που τοποθέτησαν με παχυλούς μισθούς στην ΕΡΤ φίλους, κουμπάρους και συναγωνιστές, όπως αποκάλυψε το periodista.gr στο πρώτο μέρος της έρευνας. (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι καταγγελίες

Σε κάθε διευθυντή (Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών, Εκπομπών κ.λ.π) της ΕΡΤ προεγκρινόταν και χορηγείτο ένα ποσό, της τάξης περίπου των 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό οι διευθυντές μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έκτακτες ανάγκες της επικαιρότητας επέβαλλαν άμεσες μετακινήσεις δημοσιογράφων και τεχνικών ή την κάλυψη άλλων εκτάκτων δραστηριοτήτων κατά τις ώρες που οι οικονομικές υπηρεσίες είναι κλειστές. Πέραν αυτών, οι διευθυντές είχαν πάντοτε υποχρέωση να αποδίδουν στο τέλος κάθε μήνα λογαριασμό βάσει αποδείξεων για την χρησιμοποίηση αυτού του ποσού.

Στην καταγγελία τους προς τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ρωτούσαν μεταξύ άλλων: «Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι, ότι εφόσον η κάθε “μάχιμη” Διεύθυνση, όπως αυτές που καλύπτουν τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, έχει στη διάθεσή της δικό της ποσό για έκτακτες ανάγκες, σε τι αποσκοπεί και τι εξυπηρετεί η διάθεση ποσού 10.000 ευρώ και στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης που ασχολείται μόνον με διοικητικές και γραφειοκρατικές υπηρεσίες»;

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ωστόσο, έθεταν και ένα ακόμη ερώτημα, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό και το οποίο είχε να κάνει με τη χρήση και απόδοση λογαριασμού για το συγκεκριμένο ποσό των 10.000 ευρώ που είχε λάβει ο διευθυντής του γραφείου του Αιμίλιου Λιάτσου κ. Φαραντόπουλος. Για όλους τους διευθυντές και προϊσταμένους στην ΕΡΤ, προβλεπόταν, με την απόφαση 105779 της 4-1-2013 – ότι έπρεπε να αποδίδουν λογαριασμό με αποδείξεις στο τέλος κάθε μήνα. Ωστόσο, όπως φαίνεται, για τον κ. Φαραντόπουλο (με απόφαση που εξεδόθη την ίδια ημέρα) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση λογαριασμού. Όπως ανέφεραν στο κείμενο της καταγγελίας τους οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ο θεωρητικά, ο θα έπρεπε ο κ. Φαραντόπουλος να αποδώσει λογαριασμό στο τέλος του έτους που, παγίως, κλείνει η χρήση της χρονιάς. Δεν το έπραξε, όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Πάμε, όμως στο δια ταύτα.

Σύμφωνα με το κείμενο της καταγγελίας των εργαζομένων στις 3 Απριλίου 2013 «ο κ.Λιάτσος χορήγησε στον κ. Φαραντόπουλο ένα άτοκο δάνειο 10.000 ευρώ, από τα χρήματα της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο σε διάρκεια ενός χρόνου ο κ. Φαραντόπουλος μπορεί να επενδύσει, αξιοποιήσει, ενδεχομένως και πολλαπλασιάσει με όποιον τρόπο θέλει, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αποδώσει λογαριασμό».

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία το δάνειο αυτό είχε χρονική διάρκεια τουλάχιστον ενός χρόνου και επέκταση και στο 2014. Πως; Τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί στον κύριο Φαραντόπουλο για πρώτη φορά στις 10/12/2012 με την απόφαση 105755 του Αιμίλιου Λιάτσου. Εκείνη η απόφαση προέβλεπε απόδοση λογαριασμού στις 31-12-2012. Η επόμενη, ωστόσο απόφαση, δεν προέβλεπε απόδοση ούτε καν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Γιατί;

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ του 2012 δεν υπάρχει κανένα παραστατικό που να δείχνει χρήση – είτε ολόκληρου του ποσού, είτε μέρους του – για την κάλυψη οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει το κείμενο της καταγγελίας «Είναι ενδεικτικό ότι στην Διεύθυνση Ειδήσεων, ενώ αρχικώς είχε εγκριθεί – με την απόφαση 105779 της 4-1ου-2013 – το ποσό των 1.500 ευρώ, ακολούθησε η απόφαση 141945 της 21ης-1ου-2013, η οποία ανεβάζει το εν λόγω ποσό στις 4.000 ευρώ. Γιατί; Για να φαίνεται έτσι πιο αληθοφανής η ανάγκη διάθεσης στον διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης του ποσού-«δανείου» των 10.000 ευρώ. Ή, για να μην προκύψει ποτέ ανάγκη να εκταμιευθεί μέρος του εν λόγω ποσού για πραγματικές έκτακτες δαπάνες».

Δείτε το έγγραφο της απόφασης του κυρίου Λιάτσου για τον διευθυντή του.



«Οικογενειακή υπόθεση» το καθεστώς των μικτών παραγωγών

Όμως τα περίεργα με τους κυρίους Αιμίλιο Λιάτσο και τον διευθυντή του Ηλία Φαραντόπουλο δεν σταματούν στην χορήγηση των 10.000 ευρώ. Η σπατάλη, για την οποία τόσο κόπτεται η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τοποθέτησε τον Αιμίλιο Λιάτσο και κατ’ επέκταση τους ανθρώπους που τον πλαισίωναν στην ΕΡΤ δεν περιορίζεται σε αυτή την υπόθεση. Σε δύο εκπομπές, στην «Μεσογείων 136» την οποία παρουσίαζε η κόρη του πρώην υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας και φίλου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κ. Σαλαγκούδη, Ανθή Σαλαγκούδη, και στην εκπομπή «ΕΠΤΑ», πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις οι οποίες έχουν ένα κοινό σημείο διασύνδεσης. Ευνοήθηκαν από το καθεστώς των μεικτών παραγωγών το οποίο επανέφερε ο Αιμίλιος Λιάτσος στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα στην εκπομπή «Μεσογείων 136» προσελήφθη ως βοηθός σκηνοθέτης ο γιός του Ηλία Φαραντόπουλου, Αλέξανδρος Φαραντόπουλος, ενώ στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» προσελήφθη η σύζυγος του Διευθυντή Ενημερωτικών Εκπομπών Φώτη Καραφάκη, Τάνια Μαρκουτσά. Στο ίδιο πλαίσιο έχει υπάρξει και καταγγελία για την τοποθέτηση νεαρού προσώπου στη θέση αρχισυντάκτη, του οποίου, όμως, τη δουλειά, διεκπεραίωνε ο ... πατέρας του.

Ιδού τι αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ότι ο Αιμίλιος Λιάτσος: "Προσέλαβε, μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού, τον κ. Πέρη Χαλάτση ως αρχισυντάκτη της εκπομπής. Ο εν λόγω δημοσιογράφος είναι εκείνος που στήνει την εκπομπή, επιμελείται τα ρεπορτάζ, συνεννοείται με τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές και έχει το γενικό πρόσταγμα στο κοντρόλ την ώρα που γυρίζεται η εκπομπή. Όμως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι συνταξιούχος και αν υπέγραφε σύμβαση θα έπρεπε να παίρνει μειωμένη τη σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος. Για να ξεπεραστεί αυτό, ο εν λόγω δημοσιογράφος κάνει τη δουλειά, αλλά πληρώνεται και φαίνεται επισήμως ως αρχισυντάκτης της εκπομπής ο νεαρός γιός του Δημήτρης Χαλάτσης".

Τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω μεταξύ τους;

Στις 7/3/2013 οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν προχωρήσει στην εξής καταγγελία προς τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η οποία ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:

"Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ κ.Αιμίλιος Λιάτσος προκειμένου να ξεπεράσει την αδυναμία προσλήψεων, επανέφερε το καθεστώς των μικτών παραγωγών εξυπηρετώντας φίλους και «ημετέρους», εις βάρος των συμφερόντων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σημειώστε ότι μικτές παραγωγές δικαιολογούνται μόνον όταν η ΕΡΤ δεν έχει την απαραίτητη τεχνική υποδομή και αναγκάζεται να καταφύγει σε κάποια ιδιωτική εταιρία".

Δηλαδή, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, το καθεστώς των μικτών παραγωγών επιβλήθηκε για να ικανοποιούνται οι ημέτεροι.

Αναφορικά με την εκπομπή "ΕΠΤΑ" δεν δικαιολογείτο το καθεστώς των μικτών παραγωγών καθώς τόσο οι παρουσιάστριές της Βάλια Πετούρη και Αννα Παπασωτηρίου, όσο και ο σκηνοθέτης της εκπομπής Γιώργος Καλοφωλιάς είναι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΡΤ. Επίσης Το στούντιο, όπως και το τηλεοπτικό υλικό που προβαλλόταν είχαν διατεθεί επίσης από την ΕΡΤ, ενώ υπήρχε η δυνατότητα. Ποιος ήταν λοιπόν ο λόγος που ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κ. Λιάτσος είχε αποφασίσει να γίνει μικτή παραγωγή, γεγονός που συνεπαγόταν συνεργασία ΕΡΤ-ιδιώτη, η συγκεκριμένη εκπομπή; Τι σχέση έχει αυτή η απόφαση με άλλες τοποθετήσεις σε άλλες εκπομπές;

Για τον τρόπο μέσω του οποίου επετεύχθη η συναίνεση του κυρίου Καραφάκη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναφέρουν στην καταγγελία τους ότι "Θα περίμενε κανείς, στις αποφάσεις αυτές του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Αιμίλιου Λιάτσου να αντιδράσει ο Διευθυντής Ενημερωτικών Εκπομπών κ. Φώτης Καφαράκης. Όμως, και αυτό διευθετήθηκε. Προσελήφθη στην ίδια εκπομπή ως ρεπόρτερ – και πάλι μέσω του ιδιώτη συμπαραγωγού – η σύζυγός του κυρία Τάνια Μαρκουτσά".

Με λίγα λόγια και σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στην μία μεικτή παραγωγή προσελήφθη η σύζυγος ενός διευθυντή στην ΕΡΤ, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά του αρμόδιου διευθυντή για τις τοποθετήσεις των "ημετέρων" σε άλλες μικτές παραγωγές.

Και μιας και μιλάμε για σπατάλες στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Μεσογείων 136» των παχυλών μισθών, όπως αποκάλυψε το Periodista.gr στο πρώτο μέρος της έρευνας, υπενθυμίζεται ότι είχαν τοποθετηθεί πέντε σκηνοθέτες, την στιγμή που σε όλες τις αντίστοιχες εκπομπές απασχολούνταν ένας σκηνοθέτης και ένας βοηθός σκηνοθέτη.

Άραγε στη "Νέα ΕΡΤ" που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ θα συνεχισθούν οι ίδιες πρακτικές; Έτσι θα διαλυθεί η "εστία διαφθοράς"; Διότι όλα όσα αποκαλύπτει το Periodista.gr είναι ενδεικτικά του μεγάλου πάρτι που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο σε βάρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της έρευνας του Periodista.gr ΕΔΩ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...