Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Σαμαράς προς Μέρκελ: «Με νέα μέτρα πέφτει η κυβέρνηση»

Σαμαράς προς Μέρκελ: «Με νέα μέτρα πέφτει η κυβέρνηση»
Καθοριστική η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο -Πληροφορίες και για τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ.
Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκεται η κυβέρνηση μπροστά στις εξωφρενικές πλέον απαιτήσεις
της τρόικας, που την έχουν φέρει προ αδιεξόδου.
Ο κ. Στουρνάρας διαδοχικά αλλά και οι κ.κ Βρούτσης και Μητσοτάκης ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για την άκαμπτη στάση που τηρεί η τρόικα, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φοροκαταιγίδα με αυξήσεις αντικειμενικών αξιών έως και 50% σε λαϊκές συνοικίες και φορολόγηση ακόμα και των αγροτοτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Η τρόϊκα έχει απαιτήσει, εκβιάζοντας με τη δόση, συγκεκριμένα μέτρα:
Απελευθέρωση του αριθμού των απολύσεων.
- 12.500 απολύσεις στο Δημόσιο, με ονοματεπώνυμο.
- Επιβολή εισφοράς 0.2% στις επιχειρήσεις για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.
- Μείωση συντάξεων κατά 20% για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και κατά 10% για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.
- Μείωση των δαπανών και των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ.
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση αφού η τρόικα φέρεται να έδωσε προθεσμία στην ελληνική πλευρά μέχρι την Κυριακή το βράδυ.
Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με την κ. Μέρκελ στην οποία ανέλυσε την κατάσταση και επισήμανε ότι σε περίπτωση που επιμείνει η τρόϊκα, θα υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς θα έχει και ο ίδιος συνάντηση με την τρόικα που έχει απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ ζητά περισσότερους φόρους στο νέο φορολογικό (κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί) και να εισπράττεται το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2014..
Η σημερινή συνάντηση όμως του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο, στη σύνοδο κορυφής για την ανεργία, είναι καθοριστική. Ο Πρωθυπουργός θα θέσει ευθέως στην κ. Μέρκελ το πρόβλημα, τονίζοντας ότι η επιβολή νέων μέτρων θα οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση.
Ποντάρει στο γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει αναταράξεις στην ευρωζώνη πριν τις γερμανικές εκλογές και επιδιώκει να αγοράσει χρόνο έως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας την λήψη μέτρων. Τις τελευταίες 48 ώρες είναι διάχυτος ο προβληματισμός στο Μαξίμου αφού άρχισαν να διαπιστώνουν και οι ίδιοι ότι αυτός ο λογαριασμός, το πρόγραμμα δηλαδή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, ''δεν βγαίνει''.
Παράλληλα ανησυχία υπάρχει και για τις πραγματικές προθέσεις του Βερολίνου σε ότι αφορά ένα νέα κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.
Πλέον κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...