Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Στις 31 Μαρτίου οι Υγειονομικές Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους γρίπης  σε τρείς σοβαρά ασθενείς σε 2 επαρχίες της Κίνας. Πρόκειται για νέο τύπο ιού της γρίπης των πτηνών τον Α(Η7Ν9).Τα δυο πρώτα...

κλινικά περιστατικά σε ανθρώπους αφορούν άνδρες κατοίκους της Σαγκάης ηλικίας 27 και 87 χρονών που αρρώστησαν από τα μέσα έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2013 και είχαν θανατηφόρο κατάληξη. Το τρίτο περιστατικό εμφανίστηκε στην περιοχή  Ανούι (Αnhui) και αφορούσε γυναίκα 35 ετών που ασθένησε στις 9 Μαρτίου και νοσηλεύεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση. Τα τρία περιστατικά παρουσιάστηκαν με οξύεμπύρετο, βήχα και άλλα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Μετά από 5 με 7 μέρες οι ασθενείς ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία η οποία γρήγορα εξελίχθηκε σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Επειδή οι ιοί της γρίπης που απομονώθηκαν από τα 3 περιστατικά δεν μπορούσαν να τυποποιηθούν, εστάλησαν στο Κέντρο Αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που εδρεύει στο αντίστοιχο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (CDC) της Κίνας. Με τη βοήθεια γενετικής ανάλυσης διαπιστώθηκε πως πρόκειται για νέο στέλεχος ιού γρίπης στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί ανασυνδυασμός γονιδίων από δύο άλλα στελέχη γρίπης των πτηνών και ειδικότερα  τα στελέχη Α(Η7Ν9) και Α(Η9Ν2). Παρόμοια στελέχη γρίπης δεν έχουν ξαναεμφανιστεί. Ο νέος αυτός ιός γρίπης των πτηνών είναι διαφορετικός από τον γνωστό ιό γρίπης των πτηνών Α (Η5Ν1) ο οποίος εμφανίζει μεγάλη θνητότητα.  Ηέως τώρα ανάλυση του νέου ιού δείχνει πως μάλλον δεν εμφανίζει αντοχή στα αντι-ιικάφάρμακα και ίσως να μην σχετίζεται με υψηλή παθογένεια στα πουλερικά.
Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Κίνας πραγματοποίησε επιδημιολογική διερεύνηση επαφών των τριών περιστατικών και δεν διαπίστωσε καμία συσχέτιση μεταξύ των περιστατικών, ούτε μεταξύ αυτών και θανάτων σε πτηνά. Εν τούτοις ο νεαρός άνδρας από τη Σαγκαη ήταν χασάπης, ενώ το τρίτο περιστατικό είχε ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης διερεύνησης το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Κίνας έχει θέσει υπό παρακολούθηση 88 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα τρία περιστατικά εκ των οποίων δύο  νοσηλεύτηκαν. Τα 2 αυτά περιστατικά είχαν στενή επαφή με το περιστατικό των 87 ετών (γιοί του ασθενούς) και ο ένας, 55 ετών,πέθανε από αναπνευστική ανεπάρκεια (τα αίτια διερευνώνται και δεν είναι γνωστό ακόμη αν έπασχε από τον νέο ιό).  Οι Κινεζικές αρχές ανέφεραν τα περιστατικά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (IHR 2005).
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Το Ευρωπαϊκό ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (EuropeanCDC) με ανακοίνωση του χθες, 1 Απριλίου 2013,θεωρεί πως η ανακάλυψη του νέου ιού είναι ένα σημαντικό συμβάν Δημόσιας Υγείας που εγείρει διεθνή ανησυχία σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (IHR 2005). Περαιτέρω εκτιμά πως ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στην Ευρώπη είναι πιθανά χαμηλός αλλά δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σχετικά με τον ανωτέρω ιό της γρίπης θέλει να τονίσει τα κατωτέρω:
·      Οι κλινικοί καθώς και οι εργαστηριακοί γιατροί πρέπει να περιλαμβάνουν στηνδιαφορική τους διάγνωση την πιθανότητα της νέας γρίπης των πτηνών σε ασθενείς πουέχουν παραμείνει τις τελευταίες 10 μέρες στην Κίνα και προσέρχονται στο νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο. Αυτή η οδηγία δεν αλλάζει τη σύσταση για την αναγκαία επαγρύπνηση για τον ιό Α(Η5Ν1) και άλλα στελέχη γρίπης από ζώα ή πτηνά που προκαλούν σοβαρή νόσο στον άνθρωπο και κυκλοφορούν στη Κίνα ή/και σε άλλες χώρες.
·      Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρόμοιο περιστατικό θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ , και να αποσταλεί δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση σε ένα από τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς για τη γρίπη.
·      Οι κλινικοί γιατροί υποχρεούνται σε παρόμοια περιστατικά να τηρούν τα μέτρα ελέγχου λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού στο υγειονομικό προσωπικό αλλά και στους ασθενείς των νοσοκομείων.
·      Τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς γρίπης σύμφωνα με την πρακτική τους,ταχύτατα θα αναφέρουν οποιοδήποτε μη τυποποιημένο στέλεχος γρίπης Α στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ καθώς και στο συνεργαζόμενο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.
·      Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό CDC και μέσω του Συστήματος Πρώιμης Προειδοποίησης και Απόκρισης ( EarlyWarningandResponseSystem) και σύμφωνα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό θα ενημερώσει/ ενημερωθεί για οποιοδήποτε παρόμοιο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
·      Τονίζεται ούτως  ή άλλως η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινήςκαι προφύλαξης από τον γενικό πληθυσμό εν μέσω εποχής συνεχιζόμενης δραστηριότητας τηςανθρώπινης  γρίπης από τα συνηθισμένα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β . Επιπρόσθετα ασθενείς οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση επιπλοκών από την γρίπη και εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να αναζητούν ιατρική βοήθεια ώστε να γίνεται έγκαιρα η έναρξη θεραπείας (περισσότερες λεπτομέρειες στο δικτυακό τόπο  του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.www.keelpno.gr )
Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε συνεργασία με το ΕυρωπαϊκόCDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα προβεί σε ενημέρωση σύμφωνα με τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...