Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Νέο ηλεκτροσόκ: Aυξήσεις 8,3% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος προ των πυλών, με την πρώτη δόση της μέσης αύξησης από τον Μάιο να υπολογίζεται σε 2,7% και τη δεύτερη σε 5,6% στο τέλος Ιουνίου.
Νέο ηλεκτροσόκ: Aυξήσεις 8,3% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ
Αυτό προκύπτει από τα εξειδικευμένα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2012.
Οι προβλέψεις της ΔΕΗ, με βάση και τα παραπάνω ποσοστά μεσοσταθμικών αυξήσεων, αθροίζονται σε συνολικά έσοδα ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Οι μεσοσταθμικές αυξήσεις της ΔΕΗ είναι ο μέσος όρος των τιμολογίων, κάποια από α οποία επιβαρύνονται λιγότερο.
Ως αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική αύξηση μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιμετωπίζει τελικά ο καταναλωτής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ έχει υπολογίσει μεσοσταθμικά το ποσοστό της πρώτης αύξησης των τιμολογίων φέτος σε 8,8%.
Σε αντίθεση με τα οικιακά τιμολόγια που θα φέρουν και το 2013 τα έσοδα, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει εκπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανίες της υψηλής και μέσης τάσης.
Η έκπτωση θα μπορούσε να προέλθει από τη λειτουργία του μέτρου της διακοπτόμενης σύνδεσης. Οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ έχουν γίνει με βάση την παραδοχή ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 110 δολάρια το βαρέλι.
Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο υπολογίστηκε στα 1,25 δολάρια και το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων με μέση τιμή στα 7 ευρώ.
Επίσης, υπολογίστηκε αύξηση της φθηνής υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 8% σε ετήσια βάση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΗ είναι οι απαιτήσεις της από ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν αποδίδονται προκαλούν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, η οποία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερα δάνειά της.
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ανήγγειλε ότι έκλεισε ο βραχυχρόνιος δανεισμός της επιχείρησης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα δάνειο 383 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...