Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Οι φαρμακοποιοί μήνυσαν τον ΕΟΠΥΥ!


Οι φαρμακοποιοί μήνυσαν τον ΕΟΠΥΥ!
Μήνυση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, με αφορμή τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ για χρέη προς τους φαρμακοποιούς από το 2011
Η οφειλή προέρχεται από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που
εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ το 2012, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει εξοφλήσει τις οφειλές για υπηρεσίες υγείας των ασφαλισμένων του από τα προηγούμενα έτη.
Έτσι, σήμερα και αύριο οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται με 141 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 22,7 εκ. ευρώ απομένουν να πληρωθούν μέσα στον Ιανουάριο για την εξόφληση από τον ΟΠΑΔ για το 2011.
Στο μεταξύ όμως, η πίστωση των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ, γίνεται απ΄ ευθείας σε λογαριασμούς φαρμακοποιών, παρακάμπτοντας τους φαρμακευτικούς συλλόγους, και καταστρατηγώντας έτσι τις συλλογικές συμβάσεις που έχει συνάψει ο ΕΟΠΥΥ με τους φαρμακοποιούς. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι πληρωμές γίνονται σε ανενεργούς λογαριασμούς που έχουν καταργηθεί, σε τράπεζες που έχουν κλείσει, αφορούν εταιρικούς λογαριασμούς των οποίων οι εταιρίες έχουν αλλάξει.
Το γεγονός αυτό εξόργισε τον πρόεδρο του ΦΣΑ κ. Κ. Λουράντο, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας του να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων από τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ και των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, «που παραβιάζοντας συμβάσεις και νόμους οδηγούν εν γνώσει τους, έντιμους επαγγελματίες και οικογενειάρχες, στο χείλος του γκρεμού».
Στη μήνυσή του, ο κ. Λουράντος σημειώνει προς τον Εισαγγελέα: «Όπως καλώς γνωρίζετε, η αφερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους προς τους προμηθευτές του και η ατιμωρησία όσων ευθύνονται για την ανυπαίτια καταστροφή συνετών επαγγελματιών, έχει φτάσει στο απροχώρητο».
Κατήγγειλε ότι βάσει των εξαγγελιών της Πολιτείας για πληρωμή στους φαρμακοποιούς μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί, εξέδωσαν μεταχρονολογημένες επιταγές προς τις φαρμακαποθήκες προμηθευτές τους, πληρωτέες σήμερα 15.1.2013.
Ο κ. Λουράντος υπογράμμισε ότι προ ημερών ο ΕΟΠΥΥ είχε δηλώσει την πρόθεσή του να προβεί σε απευθείας καταβολές στους ατομικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών των χρεών του ΟΠΑΔ έτους 2011, παραβιάζοντας ευθέως την υποχρέωσή του που απορρέει από τη συλλογική σύμβαση και επιβάλλει πληρωμή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος εν συνεχεία διανέμει τα αντίστοιχα χρήματα στα μέλη του.
Για το λόγο αυτό, ενημέρωσε εγγράφως τον ΕΟΠΥΥ ότι τα χρήματα θα έπρεπε να κατατεθούν στο Σύλλογο, προς αποφυγή προβλημάτων που είχαν να κάνουν με το κλείσιμο ανενεργών τραπεζικών λογαριασμών εκ μέρους των δικαιούχων-μελών μας, το κλείσιμο της ASPIS BANK και του
Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου τηρούνταν λογαριασμοί μελών του ΦΣΑ, την αλλαγή νομικής μορφής των επιχειρήσεών τους, τη συνταξιοδότησή τους κ.ο.κ.
Όμως ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε καταβολές απ΄ ευθείας σε λογαριασμούς φαρμακοποιών, παρότι προηγούμενη πληρωμή του 25% των χρεών του ΟΠΑΔ, την είχε διενεργήσει απευθείας στο διανεμητικό λογαριασμό του Συλλόγου, ως όφειλε.
Το αποτέλεσμα με τις σημερινές πληρωμές είναι ότι μένουν ακάλυπτες εκατοντάδες επιταγές φαρμακοποιών, που αδυνατούν χωρίς λόγο να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξαιτίας της ασυνέπειας των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον Τειρεσία.
Στη μήνυση, ο κ. Λουράντος σημειώνει ακόμη, πως ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει καταγγείλει τη σύμβαση, προβαίνει διαρκώς σε καταστρατήγησή της, προς βλάβη των φαρμακοποιών –μελών του Συλλόγου.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...