Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Πολιτική παρέμβαση ΔΝΤ προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας νέα μέτρα






Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ η οποία εκτός του ότι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πέτυχε απόλυτα τους στόχους, προαναγγέλλει τη διατήρηση μέτρων που βρίσκονται στη λήξη τους(χαράτσια), ενώ εμπλέκεται και στις πολιτικές εξελίξεις εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που δεν υποστηρίζουν το πρόγραμμα.

«Η πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων (στη σελίδα 39- Φωτογραφία) ότι ένας από τους κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών ή/και έξοδο από το ευρώ» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος( υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ) και κατηγόρησε το Ταμείο για απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.(Όλη η δήλωσή του στο τέλος του άρθρου).


«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών» σημείωσε ο βουλευτής.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο εμμένει στην πολιτική της λιτότητας, ζητά σειρά σκληρών μέτρων και απολύσεων για να καλυφθεί κενό 4 δις που αφορά τη διετία 2014-15.

Το Ταμείο παραδέχεται ότι η ύφεση ξεπέρασε τα προβλεπόμενα, ενώ αναγνωρίζει ότι οι μειώσεις μισθών έγιναν με πολύ ταχύτερο ρυθμό του προσδοκωμένου.

Η έκθεση «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρει απέτυχε να εκπληρώσει τους τρεις στόχους (αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, αύξηση του αριθμού των φορέων που υποβάλλουν δημοσιονομικά στοιχεία και αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα) που έπρεπε να είχαν επιτευχθεί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το  ΔΝΤ ζητά καθαρά απολύσεις και θεωρεί δεδομένη τη συμφωνία των ελληνικών αρχών. Όπως αναφέρει, «οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να υλοποιήσουν οι ελληνικές αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων[…] οι αρχές συμφώνησαν να θέσουν τους στόχους έως την επόμενη επιθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το ταμείο, προειδοποιεί για νέες μισθώσεις μισθών και συντάξεων επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση για μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Για να μην γίνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικό αριθμό αναγκαστικών απολύσεων και να βελτιώσει δραστικά τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στους δύο αυτούς τομείς δεν έχουν υπάρξει ανάλογα των φιλόδοξων στόχων της». Αναφέρει η έκθεση

Για το χρέος, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του σημερινού προγράμματος και προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, το ΔΝΤ προτείνει απευθείας κούρεμα 25% στα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα αλλά και των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ.

Όλη η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου:

«Η πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων (στη σελίδα 39) ότι ένας από τους κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αυξανόμενη επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να οδηγήσει σε στάση πληρωμών ή/και έξοδο από το ευρώ» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατηγόρησε το Ταμείο για απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την παρέμβασή του αυτή, επιπλέον, το ΔΝΤ δείχνει ότι και το ίδιο δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη για το πρόγραμμα που ακολουθείται στη χώρα μας, αναιρώντας έτσι και τη φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την «αλλαγή κλίματος». Αλήθεια, αν οι καταθέσεις επιστρέφουν, αν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται, αν η Ελλάδα ετοιμάζεται σιγά σιγά να επιστρέψει στις αγορές, τότε ποιος ο λόγος να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι οι φόβοι τους είναι εν μέρει δικαιολογημένοι. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής»
 http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...