Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

O OHE διαψεύδει Πάγκαλο και Παπανδρέου για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας!!!



  • Βόμβα του ΟΗΕ που φυσιολογικά θα πρέπει να οδηγήσει τον Παπανδρέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς επίσης και τον Θόδωρο Πάγκαλο για παραπλάνηση των πολιτών
  • ΟΗΕ: «Ο ορυκτός πλούτος μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»
Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση… Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.
Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα
δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% – 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.
Περιθώριο εκμετάλλευσης
Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, το σχιστόλιθο, την καολίνη και το γύψο.
Στη «Figaro» αναφέρεται ότι οι προοπτικές στον τομέα των ορυκτών και των μετάλλων διαφαίνονται καλές. Επικαλούμενη Αμερικανούς αναλυτές, αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να «ανεβαίνει» εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.
Εμπόδιο … οι τοπικές κοινωνίες
Πάντως, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, συχνά η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας σκοντάφτει σε… εμπόδια. Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίσταση των κατοίκων για τη δημιουργία των εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική το 2002, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ένας «επικείμενος κίνδυνος» για το περιβάλλον.
Αυτές οι δυσκολίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν γίνει αιτία πολλές φορές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα. «Οι Βρυξέλλες πιστεύουν σήμερα πως η χώρα δεν ξεπουλά τον πλούτο της για να προσελκύσει ξένους επενδυτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.
Κοιτάσματα ορυκτών
  • Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη
  • Πρώτη στην προμήθεια βωξίτη και περλίτη στην Ευρώπη
  • Πρώτη στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη
  • Πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη
Ανεκμετάλλευτα
  • Πηλός
  • Ασβεστόλιθος
  • Σχιστόλιθος
  • Καολίνη
  • Γύψος
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...