Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η κυβέρνηση ξορκίζει τις απολύσεις για να γλυτώσει τη λαϊκή εξέγερση


  • 92
     



 Η κυβέρνηση ξορκίζει τις απολύσεις για να γλυτώσει τη λαϊκή εξέγερση
Μια σπαζοκεφαλιά επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, πώς δηλαδή να οδηγήσει στην έξοδο 150.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το 2015 χωρίς να τους απολύσει. Η δέσμευση για τις απολύσεις περιλαμβάνεται ρητά στο Μνημόνιο και η κυβέρνηση θα πρέπει να κατευνάσει την Τρόικα χωρίς να προκαλέσει κοινωνική εξέγερση…

Το πρώτο μέτρο που ελήφθη χθες ήταν να περικοπεί «λίπος» από το δημόσιο με περικοπή αμειβόμενων επιτροπών των υπουργείων και των ειδικών επιτροπών ώστε να αποφευχθεί η αποπομπή δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο είναι αβέβαιο εάν οι ενέργειες αυτές θα πείσουν την Tρόικα που δείχνει να επιμένει ότι η εξυγίανση του δημοσίου τομέα δεν θα επιτευχθεί χωρίς απολύσεις.
Το πρώτο μέτρο δημοσιοποιήθηκε με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης. Συνοδεύτηκε, μάλιστα, η ανακοίνωση, από τη διαβεβαίωση ότι με την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών «εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό». Οπως αποκάλυψε όμως η iefimerida.gr, το μέτρο αυτό είχε ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου χωρίς να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Στη μάχη διάσωσης των δημοσίων υπαλλήλων ρίχτηκαν χθες τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Μανιτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στα χέρια του μελέτη που προβλέπει την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 με συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων, χωρίς να γίνουν απολύσεις.
Η μελέτη συντάχθηκε κατ΄ εντολήν του αρμόδιου υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012. Μιλώντας στο συνέδριο του Econimist ο κ. Μανιτάκης έκανε λόγο για σφιχτό χρονοδιάγραμμα 100 ημερών, στο πλαίσιο του οποίου θα προχωρήσει ένα πρώτο πρόγραμμα αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης.
«Το πρόβλημα του δημοσίου τομέα δεν είναι το μέγεθός του, καθώς αυτό δεν αποκλίνει σημαντικά ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων και τη δημόσια δαπάνη για μισθούς και λειτουργικά έξοδα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των λοιπών κρατών-μελών της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Μανιτάκης και σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι κυρίως η χαμηλή αποδοτικότητα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο κ. Σταικούρας ο οποίος δήλωσε ότι οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Η κυβέρνηση, όπως είπε, θα κάνει το καθεστώς πιο αυστηρό αλλάζοντας τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις σε 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.
Αντίθετος στις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπονται για φέτος είναι και ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Οι απολύσεις με ένα βάρβαρο τρόπο και για λόγους συμβολισμού 15.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν χρειάζεται να γίνουν, αλλά χρειάζεται να γίνει έντιμη αξιολόγηση υπαλλήλων, υπηρεσιών και υποδομών, ώστε να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση, που θα έχει και καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στη μάχη μείωσης του κράτους θα πέσει και το μέτρο μείωσης του κόστους για υπερωρίες και άλλων πρόθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων. Ετσι, η συμμετοχή τους σε επιτροπές που είχε ήδη μειωθεί από 3,2 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ το 2010 θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Φωτογραφία: Eurokinissi
kafeneio-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...