Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Tα ψάρια μπορούν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ!


Tα ψάρια μπορούν να νικήσουν το Αλτσχάιμερ!
Καλύτερη μνήμη και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ καταναλώνοντας ψάρια! Νέα έρευνα έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω, αφού η τακτική κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ!
Οι ηλικιωμένοι που τρώνε ψητά ψάρια ή στον ατμό, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους. Η νέα αυτή μελέτη δείχνει ότι όσοι τρώνε συχνά ψάρι,
έχουν καλύτερη μνήμη, όπως για παράδειγμα μπορούν να αποστηθίσουν αμέσως έναν αριθμό τηλεφώνου. Όσοι μάλιστα συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους τα ψάρια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι αυτά που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.
Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Pittsburgh, είναι η πρώτη που καθιερώνει την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών με τη δομή του εγκεφάλου και το Αλτσχάιμερ. »Περισσότερα ψάρια, καλύτερη μνήμη», λένε οι ερευνητές.
Τουλάχιστον 5 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ. 260 άνθρωποι πήραν μέρος στη μελέτη αυτή με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, χωρίς προβλήματα μνήμης το χρονικό διάστημα 1989-1990. Οι ερωτήσεις που τους τέθηκαν ήταν πόσα ψάρια έφαγαν και πώς τα μαγείρεψαν.163 άνθρωποι έφαγαν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τα έφαγαν από μία ως τέσσερις φορές. Οι ανιχνεύσεις απεικόνισης του εγκεφάλου λήφθηκαν στην έναρξη της μελέτης και κράτησαν επτά χρόνια.
»Αν δεν τρώτε ψάρια, τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν και το 47% εμφάνισε Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει ο καθηγητής Cyrus Raji. Από την άλλη μόνο το 3% των ανθρώπων που έφαγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν την προδιάθεση να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να λάβουν υπόψιν άλλου παράγοντες κινδύνου για την απώλεια μνήμης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η παχυσαρκία, και η σωματική δραστηριότητα. Αλλά είναι δυνατόν και άλλοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση λιγότερου κρέατος να έχουν συμβάλλει στα αποτελέσματα της έρευνας.
Ο William Thies, επιστημονικός συνεργάτης της ένωσης του Αλτσχάιμερ,αναφέρει ότι τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα περιέχονται στον τόνο, την πέστροφα, τον σολωμό, και το σκουμπρί.» Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές, πόσα ψάρια πρέπει να τρώμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», συμπληρώνει.
»Δεν είναι όλα τα ψάρια υγιεινά», αναφέρει ο καθηγητής Cyrus Raji. »Μερικά ψάρια, περιέχουν τις τοξίνες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της άνοιας. Ειδικότερα το τηγανητό ψάρι δεν έχει κανένα όφελος για τη μνήμη», λέει χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...