Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το περιβόητο χαράτσι


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου... της Επικρατείας θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου το περιβόητο «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σήμερα κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.
Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, οι προσφυγές τουΔικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το «χαράτσι».
Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά τονίζουν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Σημειώνεται ότι αύριο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.
Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.
Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.
Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

newscode.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...