Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Θανατηφόρα» ερωτήματα Κουρουμπλή στον Προβόπουλο


«Θανατηφόρα» ερωτήματα Κουρουμπλή στον ΠροβόπουλοΟμιλία του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2011.


Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, αφού προηγουμένως καλωσόρισε τον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλου, εν συνεχεία αναφέρθηκε σε καίρια ζητήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.


Συγκεκριμένα εκτενή αναφορά έκανε στο ζήτημα της υπαγωγής των Ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία του «κουρέματος» στο 50%, ερωτώντας για την επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι εξαρχής ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος είχε διαφορετική τοποθέτηση επί του θέματος του «κουρέματος».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία με τον ισχύοντα νόμο είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ερώτησε «ποια είναι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα των χρημάτων των Ταμείων και πόσα από τα χρήματα αυτά έχουν μετατραπεί σε ομόλογα. Διότι η πληροφορία που περιρρέει, είναι ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων και τη σχετική ενημέρωσή τους, η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη στη μετατροπή των χρημάτων των ασφαλισμένων σε ομόλογα «ξεφορτώνοντας» κάποιες τράπεζες. Λέγεται μάλιστα ότι ενδέχεται να ασκηθούν αγωγές από τα Ταμεία εναντίον της Τραπέζης της Ελλάδος».

Ο κ. Π. Κουρουμπλής αναφέρθη και στο πολύ σημαντικό ζήτημα της υπαγωγής του ελληνικού χρέους στο Αγγλικό Δίκαιο. Ειδικότερα απευθυνόμενος στον κ. Προβόπουλο τόνισε πως καμία χώρα δεν έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα που αποτελεί πανίσχυρο όπλο στα χέρια της σε δύσκολες στιγμές. Εάν όμως πράγματι αληθεύει αυτή η πληροφορία ότι μέσα στους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, περιλαμβάνεται και η μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει το ελληνικό χρέος από το ελληνικό στο αγγλικό, ζήτησε να γνωστοποιηθεί ποιό θα είναι το αντίτιμο για την Ελλάδα από την παραχώρηση αυτού του υψηλότατου δικαιώματός της, που ήταν ίσως το μεγαλύτερο αμυντικό της όπλο σε μια κρίσιμη στιγμή.

Εν συνεχεία τόνισε ότι «στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, περιρρέει έντονα το γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν μετά το «κούρεμα» επιτόκιο 8,5%, ενώ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα απαλλαγούμε από 100 δις € και θα «γλιτώσουμε» 5,5 δις € από τοκοχρεολύσια το χρόνο. Όταν όμως ζητούν 8,5% επιτόκιο, πως είναι δυνατό να απαλλαγούμε από τα 5,5 δις €; Και εάν ναι, ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή ώστε το «κούρεμα» να αποβεί εις όφελος της Ελλάδος»;

Όσον αφορά τις εγγυήσεις ύψους 60 δις € που παρείχε για ακόμη μία φορά το κράτος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επεσήμανε, πως οι τράπεζες εξακολουθούν να μη στηρίζουν την πραγματική οικονομία, ενώ αντιθέτως για τις ρυθμίσεις καταναλωτικών δανείων ακόμα και μικρού μεγέθους ζητούν από τους δανειολήπτες την υποθήκευση των σπιτιών τους. Επί του θέματος ζήτησε και την τοποθέτηση του κ. Προβόπουλου.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της μεταφοράς καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή το έθεσε ο ίδιος ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής όταν είχε κληθεί σε αυτήν και ο κ. Προβόπουλος, προκειμένου να συνδράμει και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε εγκαίρως να δοθούν τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ για να ελεγχθεί το πόθεν έσχες των χρημάτων αυτών. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως εάν από τότε είχε υπάρξει σπουδή και από τις τράπεζες για να διευκολύνουν τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, τότε και το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης θα είχε ικανοποιηθεί και οι όποιοι επίδοξοι «μεταφορείς» καταθέσεων στο εξωτερικό και μάλιστα αφορολόγητων θα είχαν ανακρούσει πρύμνα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...