Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αν ο Λάτσης υποχρεωνόταν πριν αποχωρήσει από την Eurobank να προκαταβάλλει κεφάλαια θα έπρεπε να συνεισφέρει συνολικά 2,55 δισ ευρώ – Η συμφωνία με το ελληνικό κράτος τον απάλλαξε από αυτή την υποχρέωση!!


Η ΤτΕ σε συνεννόηση με την ΕΚΤ, την Τρόικα, την DGCom όταν αποφάσισαν οι δύο γαλλικές τράπεζες Credit Agricole και Societe Generale να αποχωρήσουν από την Ελλάδα και την Emporiki και Geniki αντίστοιχα, υποχρεώθηκαν να προκαταβάλλουν περίπου 3,5 δις ευρώ.

Η ΤτΕ υποχρέωσε τις δύο γαλλικές τράπεζες να προκαταβάλλουν κεφάλαια ώστε να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.
Οι Γαλλικές τράπεζες προκατέβαλλαν τα κεφάλαια που απαιτούσε η ΤτΕ και αποχώρησαν, πουλώντας τις θυγατρικές τους τράπεζες.
Ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο η οικογένεια Λάτση ως βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 44% και μη έχοντας επενδύσει νέα κεφάλαια από το 2007, δεν υποχρεώθηκε να προκαταβάλλει κεφάλαια για την Eurobank.
Η οικογένεια Λάτση είναι προφανώς ελληνικής καταγωγής αλλά διαμένει στο εξωτερικό μεταξύ Ελβετίας και Λουξεμβούργου που είναι και η έδρα του ομίλου.
Αν υιοθετείτο το μοντέλο Credit Agricole ή Societe Generale η οικογένεια Λάτση που κατείχε το 44% της Eurobank θα έπρεπε να προκαταβάλλει πριν αποχωρήσει 2,55 δις ευρώ σε σύνολο ανακεφαλαιοποίησης 5,83 δισ ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν ότι η συμφωνία Λάτση με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν πάνω σε αυτή την βάση, να αποχωρήσει ο βασικός μέτοχος της Eurobank χωρίς να υποχρεωθεί να καταβάλλει 2,55 δις ευρώ.
Ένα ενδιαφέρον και εύλογο ερώτημα είναι άπαξ και η Eurobank χρειάζεται 5,83 δις ευρώ συνολικά κεφάλαια, θεωρητικά η οικογένεια Λάτση θα μπορούσε για την αύξηση των 3,8 δις ευρώ που χρειάζεται η τράπεζα να καταβάλλει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής 380 εκατ και να κρατήσει εν δυνάμει ιδιωτική την τράπεζα.
Αντ΄ αυτού παρέδωσε την τράπεζα στο ελληνικό κράτος και το ελληνικό κράτος την παρέδωσε στην Εθνική.
Θα πρέπει να ειπωθεί λοιπόν ότι η οικογένεια Λάτση από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank γλίτωσε συνολικά 2,55 δισ ευρώ άρα το deal της παραχώρησης ήταν μια στρατηγική κίνηση Λάτση ώστε να μην συνεισφέρει 2,55 δισ σε σύνολο 5,83 δισ ευρώ της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank. http://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...