Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κλιμακώνει την τακτική των προκλήσεων η Άγκυρα




Στο όριο οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα
«Δώστε μας την οικοδομική άδεια και θα πληρώσουμε εμείς για την ανέγερση του τεμένους». Η προθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει η Τουρκία τα έξοδα για την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα κρύβει πολύ περισσότερα από τη συνήθη διάθεση προκλήσεων και παρέμβασης της Αγκυρας
στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Η «πρόταση» του Τούρκου πρωθυπουργού είναι συνεπής με την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και πολύ καιρό να εμφανίσει την Τουρκία ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων. Ειδικότερα στην Ελλάδα στόχος είναι να μη γίνεται απόπειρα χρησιμοποίησης ως εργαλείου προπαγάνδας μόνο της μειονότητας στη Θράκη, αλλά η γείτων να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στη χώρα κυρίως παράνομα. Ο Ερντογάν θέλει να διευρύνει το ακροατήριό του στην Ελλάδα κατά μερικές… εκατοντάδες χιλιάδες, όσοι και οι μουσουλμανικού θρησκεύματος λαθρομετανάστες.
Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, πέρυσι τέτοιο καιρό, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των Μουσουλμάνων που φτάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για την απόκτηση τόπου λατρείας και νεκροταφείου θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα».
Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο θέμα της Θράκης και εν γένει με τις παρεμβάσεις σε θέματα μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα δείχνει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο διορισμός ως υπουργού Υγείας του καταγόμενου από τη Δυτική Θράκη Μεχμέτ Μουεζίνογλου, προσώπου που επανειλημμένως έχει προκαλέσει εντάσεις, είναι ενδεικτικός των προθέσεων.
Στο μέτωπο του Αιγαίου αλλά και γενικότερα στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών η Τουρκία επίσης δείχνει πρόθεση κλιμάκωσης της έντασης. Σκοπός της είναι να προλάβει πιθανές ελληνικές κινήσεις γι’ αυτό προειδοποιεί, απειλεί, παραβιάζει και προχωρά σε τεχνικές προετοιμασίες όπως η αγορά ερευνητικού σκάφους.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για το πότε, πώς και με τι περιεχόμενο θα προχωρήσει σε αποφάσεις σχετικά με την ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί προ απροόπτου όπως συνέβη με την Κύπρο. Η Ελλάδα από την άλλη δεν μπορεί να μείνει αδρανής εσαεί, όμηρος των τουρκικών εκβιασμών. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Ελλοχεύει η πιθανότητα έντασης την οποία η Τουρκία επισείει ακριβώς προκειμένου να αποτρέψει την Ελλάδα από το να προχωρήσει σε αυτά που δικαιούται.
Η αφοπλιστική παραδοχή του Τούρκου πρέσβη σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «η Τουρκία είναι εξαρτώμενη ενεργειακά χώρα, εισάγουμε ενέργεια και γι΄αυτό δραστηριοποιούμαστε έντονα στην έρευνα, η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από πηγές ενέργειας και εμείς δεν έχουμε δικές μας, ακόμα» συμπυκνώνει το πρόβλημα της γείτονος και προδιαγράφει τη συμπεριφορά της.
Η προγραμματισμένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, κίνηση με ρίσκο κατά την άποψη αρκετών, θα δείξει ως ένα βαθμό τι περιθώρια υπάρχουν για πραγματική βελτίωση του κλίματος.
Οι δηλώσεις Ερντογάν και τα θέματα που έθεσε στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...