Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επτά βουλευτές στέλνουν μήνυμα στο Μαξίμου


Επτά βουλευτές στέλνουν μήνυμα στο ΜαξίμουΣε πονοκέφαλο για το επιτελείο του πρωθυπουργού εξελίσσονται οι αντιδράσεις εντός της Ν.Δ. σχετικώς με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, για την οποία αποδίδεται αδικαιολόγητη σπουδή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Καταλυτικές ήταν οι παρεμβάσεις των κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Γιώργου Βλάχου. Ο
πρώτος επισήμανε πως είναι αντισυνταγματική οποιαδήποτε, έστω και έμμεση νομιμοποίηση του τέλους ακινήτων που πληρώνουν οι πολίτες μέσω της ΔΕΗ. Πιο αιχμηρός ήταν ο δεύτερος, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να μην δείχνει τόση επιμονή στην επιβολή φόρων αλλά σχολίασε και την πολιτική πορεία του κ.Γιάννη Στουρνάρα στο αποκαλούμενο «σύστημα Σημίτη».
Η κριτική των δύο στελεχών φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά .
Οι βουλευτές κ.κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης και Γιάννης Μιχελάκης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα ήταν προτιμότερο να επανέλθει το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θέσπισε η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή το 2008.
Ίσως αυτό ήταν και το επιχείρημα που προκάλεσε τον τρίτο κύκλο αντιδράσεων μέσα από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την αντίθεσή του με την αντίληψη περί υπερφορολόγησης των ακινήτων που διαπνέει τον εκφραστή του «συστήματος Σημίτη» ενώ θεωρεί πως δεν πρέπει να απαξιωθεί περαιτέρω η ακίνητη περιουσία των πολιτών. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Μάκης Βορίδης.
Το Μαξίμου δεν επικοινωνεί με την Κ.Ο.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών εναντίον του κ. Στουρνάρα σκιαγραφούν το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας». Πολλοί βουλευτές έχουν γίνει δέκτες έντονων παραπόνων από πολίτες, οι οποίοι φθάνουν στο σημείο να μην αναγνωρίζουν τι έλεγε η ηγεσία του κόμματος προεκλογικώς και τι πράττει σήμερα.
Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. από τη Θεσσαλονίκη σχολίαζε στο “Newsbomb.gr”: «Μερίδα πολιτών (που συνεχώς αυξάνεται και αποτελείται από μέλη της παραδοσιακής βάσης του κόμματος) αντιδρά στις ηγεσίες των τοπικών οργανώσεων. Υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι εκείνος κάνει κουμάντο στην κυβέρνηση κι όχι ο κ. Στουρνάρας».
Για να έρχονται σε εμάς τέτοια μηνύματα προφανώς ο γραμματέας του κόμματος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης θα έχει πληρέστερη εικόνα για όσα συμβαίνουν στις τοπικές του κόμματος σε όλη τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, διαπιστώνονται άλλα δύο σοβαρά θέματα:
1. Η αντίδραση τόσων βουλευτών για τη φορολόγηση των ακινήτων επιβεβαιώνει την αίσθηση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ότι το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί μια ατζέντα που έχει το χαρακτήρα μονόδρομου, χωρίς να αφουγκράζεται την κατάσταση στην Κ.Ο. του κόμματος.
2. Έχει δοθεί πλήρης ελευθερία κινήσεων στον υπουργό Οικονομικών να παίρνει αποφάσεις και να εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα ικανοποιώντας την τρόικα ή οποιοδήποτε τρίτο παράγοντα θέτοντας τη Ν.Δ. απέναντι στην κρίση των πολιτών, αντί να λαμβάνει ο ίδιος το κόστος των ενεργειών του.
«Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να απεικονίζουν μια ισχνή πρωτιά, αυτό δεν σημαίνει ότι εξανεμίζεται το πολιτικό κόστος των μέτρων ή των θυσιών που κάνει ο λαός», σχολιάζει πρώην υπουργός. Και όσο συντηρείται ο θόρυβος για την ταύτιση της οικονομικής πολιτικής Στουρνάρα με τον «εκσυγχρονισμό» του κ. Κώστα Σημίτη, ολοένα ενισχύονται οι εσωτερικές αντιστάσεις στη «Νέα Δημοκρατία» (οι βουλευτές της οποίας δεν θέλουν να τη δουν να συρρικνώνεται σε ποσοστά τύπου ΠΑΣΟΚ).
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...