Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Με αποσυντονισμό λόγω λίστας κινδυνεύει η τρικομματική κυβέρνηση!


Με αποσυντονισμό λόγω λίστας κινδυνεύει η τρικομματική κυβέρνηση!
Επιστροφή στην οικονομία θα επιχειρήσει αμέσως μετά την ανάπαυλα των εορτών ο Πρωθυπουργός αφήνοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου να δρομολογηθούν εντός της βουλής.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και η «βόμβα» Παπακωνσταντίνου κινδυνεύουν να αποσυντονίσουν πλήρως την τρικομματική κυβέρνηση με τον Πρωθυπουργό πάντως να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ατζέντα της οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα αφήνοντας τις υπόλοιπες εξελίξεις να δρομολογηθούν εντός της βουλής.

Φορολογικό και επενδυτικός νόμος είναι οι δυο πρώτες κινήσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση –το φορολογικό ψηφίζεται έως την επόμενη Παρασκευή ενώ ο επενδυτικός νόμος έχει ήδη περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής – και ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει τα πρώτα του ταξίδια για το 2013 με αρχικό σταθμό τη Γερμανία.

Στο εσωτερικό των τριών κοινοβουλευτικών ομάδων πάντως επικρατεί προβληματισμός για την εξέλιξη που θα έχει η όλη διαδικασία της προκαταρκτικής αφού οι βουλευτές ξέρουν πως τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και οι αντεγκλήσεις δεν αφορούν μόνον το Μέγαρο Μαξίμου αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, τον Ιωάννη Διώτη και φυσικά τον ίδιο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση θέλει με διαδικασίες εξπρές να ολοκληρώσει τα της προκαταρκτικής πριν ξεκινήσει η λειτουργία της επιτροπής αφού πλέον στο πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζουν πως κινδυνεύουν να μπουν σε μία συζήτηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο πρώτο μνημόνιο και ειδικότερα στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα υπέγραψε την προσφυγή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το κείμενο που υπέγραψαν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι απολύτως εστιασμένο στην αλλοίωση της λίστας και αποφεύγει ακόμη κάθε αναφορά στην περιφερειακή συζήτηση για τη μη αξιοποίησή της ακόμη και όταν βρέθηκε στα «χέρια» του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη βουλή ωστόσο όπως γνωρίζουν όλοι οι βουλευτές, το θέμα θα ανοίξει πιθανότατα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είναι αναμενόμενο θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την ανοιχτή πλέον κόντρα που έχει η Ιπποκράτους με τον κ. Διώτη.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση μυρίζει… μπαρούτι και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως εάν δεν προχωρήσει αυτό που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ως «το τέλος της ατιμωρησίας» τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει καμία πολιτική ή οικονομική πρωτοβουλία σε ένα περιβάλλον όπου θα έχει ενισχυθεί η καχυποψία και ο αρνητισμός για ένα βασικό κομμάτι του πολιτικού συστήματος το οποίο μάλιστα συνδέεται ευθέως με την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...