Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

«Φέρτε πίσω τα λεφτά να γλιτώσετε»


Τελεσίγραφο προς όλους όσοι έβγαλαν τα λεφτά του στο εξωτερικό, να τα φέρουν πίσω απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός σημειώνει ότι ήδη ελέγχονται όσοι έβγαλαν λεφτά από τη χώρα, από το 2009 και έπειτα, καθώς και τα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.Όπως λεεί ο Γ. Στουρνάρας, «πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι πλέον έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού βεληνεκούς. Αυτή είναι και η κατεύθυνση του ΔΝΤ. Από το 2013 θα έχουμε περιουσιολόγιο για όλους». Ο υπουργός προσθέτει ότι είναι αντίθετος «προς οποιαδήποτε φορολογική αμνηστία», αλλά στη συνέχεια σημειώνει ότι βιώνει καθημερινά την απογοήτευση και τα προβλήματα των ανθρώπων. «Ουδείς μπορεί να μείνει αλώβητος από αυτό που έγινε στη χώρα και σίγουρα αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι πιο αδύναμοι εισοδηματικά. Ωστόσο, τα μέτρα δεν είναι η πηγή των προβλημάτων. Το σπάταλο και αντιπαραγωγικό μοντέλο διακυβέρνηση του παρελθόντος προκάλεσε τα δεινά που βιώνουμε σήμερα».
Σε ερώτηση σχετικά με τα βάρη που υφίστανται πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ο κ. Στουρνάρας λέει: «Με το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκουμε την αύξηση της φορολογικής βάσης αλλά και την μετατόπιση των υφιστάμενων φορολογικών βαρών στις επαγγελματικές ομάδες που ως τώρα έριχναν το βάρος στους υπόλοιπους».
Για το τρομερό πρόβλημα της ανεργίας, ο υπουργός σημειώνει: «Είναι ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος. Δυστυχώς σήμερα δεν έχουμε διαθέσιμα όλα τα εργαλεία που οφείλει να έχει ένα κράτος για την αντιμετώπισή της. Αν είχαμε αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, το κράτος τώρα θα ενεργούσε πολύ πιο αποτελεσματικά στην προάσπιση της απασχόλησης. Παλαιότερα θα ενεργοποιούσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων στο Δημόσιο και θα σπρώχναμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Εμείς όμως ευνοούμε τις θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία. Θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση των εξαγωγών και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων».
Ο υπουργός αποδίδει, εν μέρει, την πολύ υψηλή ανεργία των νέων στα κλειστά επαγγέλματα. «Η οικονομία είναι ακόμη και αυτή τη στιγμή, γεμάτη περιχαρακωμένες νησίδες προνομιούχων που κρατούν τις πόρτες των επαγγελμάτων τους κλειστές στους νεότερους».
Οσον αφορά την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, ο Γ. Στουρνάρας εξηγεί ότι «η λίστα έχει δοθεί στο ΣΔΟΕ και στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι τη μελετούν και ενημέρωσαν ήδη τη Βουλή. Έχω δώσει σαφείς οδηγίες να γίνουν εξαντλητικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ για όλους τους φορολογούμενους που φέρονται να είναι καταθέτες μεγάλων ποσών στο εξωτερικό βάσει των στοιχείων που έχουν περιέλθει στις ελληνικές Αρχές από τις αντίστοιχες φορολογικές Αρχές του εξωτερικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...