Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Η καταιγίδα της λίστας Λαγκάρντ

 
«Εντείνεται η καταιγίδα για την λίστα Λαγκάρντ» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος στην ιστοσελίδα των Financial Times που αναφέρεται στις κατηγορίες για «εγκληματική αμέλεια» τις οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με νομικούς
που επικαλείται η εφημερίδα, οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το άρθρο κάνει εκτενή αναφορά στις εξελίξεις γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στην Ελλάδα. «Το 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών- ένα cd με την λίστα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, όμως δεν έδωσε εντολές στην οικονομική αστυνομία να διεξάγει πλήρη έρευνα. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αργότερα η λίστα «χάθηκε» τονίζει η εφημερίδα.

Μάλιστα τονίζεται ότι την ώρα που ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης απέστειλε το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, ζητώντας να διερευνηθούν τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ και αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις των κκ Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος απέκτησε και δημοσίευσε την λίστα Λαγκάρντ δικάζεται για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των 2.000 καταθετών που είχαν λογαριασμούς στην Ελβετία.

Όπως σημειώνουν οι FT, η υπόθεση της δίωξης του δημοσιογράφου έχει πυροδοτήσει έντονη κριτική για το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Αντί να συλλαμβάνουν τους φοροφυγάδες, συνέλαβαν τον δημοσιογράφο που δημοσίευσε τα ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή» υποστηρίζει στους Financial Times ο Αιμίλιος Αβγολέας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η Βουλή άνοιξε τις διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης το βράδυ της Πέμπτης μετά το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αποκάλυψε στη Βουλή πως όταν ανέλαβε τον Ιούνιο δεν βρήκε καμία λίστα.

«Είναι μία λίστα που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τον εντοπισμό φοροφυγάδων... Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μου είπαν πως δεν μπορούσαν να την εντοπίσουν» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

Το διάστημα που ο κ. Στουρνάρας είναι επικεφαλής του υπ.οικονομικών, το υπουργείο έχει ξεκινήσει χωριστές έρευνες για πιθανή φοροδιαφυγή από 400 Έλληνες που αγόρασαν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Λονδίνο και επίσης για την μεταφορά 22 δισ. ευρώ εκτός Ελλάδας από 54.000 πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε τουλάχιστον 15.000 υποθέσεις μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό τα χρήματα δεν έχουν δηλωθεί στα εισοδήματα των καταθετών που τα «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εισπράξει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...