Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δύσκολες ώρες για τη Νέα Υόρκη

Ο τυφώνας Σάντι πλημμύρισε το Μανχάταν

 
Η μανία με την οποία ο τυφώνας Σάντι χτύπησε τη Νέα Υόρκη και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά τις προηγούμενες ώρες (κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώρα Ελλάδας) άρχισε να κοπάζει, αφήνει όμως πίσω της 13 νεκρούς και πολλά προβλήματα.

Ο τυφώνας «εισέβαλε» στο αμερικανικό έδαφος με σφοδρούς άνεμους και καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πολλές πλημμύρες.

Σε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής δώδεκα νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί από πτώσεις δέντρων ή σε τροχαία που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Ο Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ένα μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.

Η Νέα Υόρκη πάντως τις τελευταίες ώρες σε τίποτε δεν θυμίζει τη μητρόπολη του κόσμου που σφύζει από ζωή.

Το νότιο τμήμα του Μανχάταν παραμένει πλημμυρισμένο, αν και η στάθμη του νερού έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, καθώς αυτή αφορά 500.000 ανθρώπους (πρόκειται για σπίτια νότια από την 40η λεωφόρο). Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί «μέχρι και μία εβδομάδα» για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης!

Όσον αφορά τη στάθμη των νερών, ανέβηκε μέχρι 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον. Περί τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3 μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που επικρατεί είναι αυτό που έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter: «Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω».

Και πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν πλημμυρίσει, ενώ στο σύνολό τους οι διάσημοι δρόμοι της Νέας Υόρκης είναι γεμάτοι δέντρα που έχουν ξεριζωθεί και αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί, θυμίζοντας εικόνες από ταινίες καταστροφής. Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.

Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...