Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

«Η συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από την αρχή του 2013 είναι απόλυτα αδύνατη»

  • 3


 «Η συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από την αρχή του 2013 είναι απόλυτα αδύνατη»
«Η συνέχιση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων από την αρχή του 2013 είναι απόλυτα αδύνατη». Το δραματικό αυτό μήνυμα έστειλαν οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), ολοκληρώνοντας την έκτακτη σύνοδό τους, το βράδυ της Δευτέρας.
Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε το κρίσιμο ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολών, οι πρόεδροι των ΤΕΙ εξέφρασαν, επίσης, την αγωνία τους για τις απειλούμενες -όπως λένε- νέες περικοπές στους πόρους
για το οικονομικό έτος 2013, τονίζει το real.gr
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου, κάνουν λόγο για επιπλέον μείωση κατά 50% στους τακτικούς προϋπολογισμούς, με δεδομένη την περικοπή κατά 53% κατά τα τελευταία δύο έτη και για μείωση κατά 90% στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, μετά την περικοπή κατά περίπου 70%, αθροιστικά τα τελευταία τρία έτη, με παράλληλη αύξηση των φοιτητών.
Όσον αφορά στο ζήτημα των συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολών, οι πρόεδροι των ΤΕΙ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχτούν «να γίνει στις Κοινότητές μας αποδεκτός ο διαχωρισμός στα χαρακτηριστικά των ΑΕΙ μεταξύ Επιστήμης και Τεχνολογικής γνώσης» και εκτιμούν ότι απαιτείται ένας χρόνος, και όχι δύο μήνες, για να γίνει μια ορθολογική διαδικασία αναδιάταξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς πρέπει να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός των στόχων της και ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ Ιδρυμάτων, Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΠ) και υπουργείου Παιδείας.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι θεωρούν αναγκαίες πολλές δομικές αλλαγές και μια συνολική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με δεδομένες τις αντιξοότητες του οικονομικού και ευρύτερου περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Σύνοδος των προέδρων θεωρεί άτοπη τη θέση ότι η αναδιάταξη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να προχωρήσει με κριτήριο την οικονομική στενότητα. Οι αλλαγές «είναι απαραίτητο να σχεδιασθούν με ακαδημαϊκά κριτήρια, για την προώθηση της επιστήμης και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τελικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας», τονίζουν οι πρόεδροι.
Σημειώνουν πως «στο τέλος αυτής της διαδικασίας, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα είναι όχι μόνο βιώσιμα μέσα στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και αρκετά ισχυρά ώστε να πάρουν τη θέση που τους ανήκει πλέον ως Τεχνολογικά Πανεπιστήμια». Θεωρούν δε, πως «απαραίτητη για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση και την ορθή λειτουργία των Ιδρυμάτων κρίνεται η απόδοση της δυνατότητας απονομής Διδακτορικών Διπλωμάτων, μετά βέβαια από τις αναγκαίες αξιολογήσεις κατά περίπτωση».
Οι πρόεδροι τονίζουν, επίσης, ιδιαίτερα ότι πρώτη και βασική αρχή που πρέπει να διέπει τις όποιες αλλαγές, είναι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...