Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Bloomberg: H ΕΚΤ θα χάσει από μια αποχώρηση της Ελλάδας
 ImageΟι αναλυτές του Bloomberg τώρα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει ακόμα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού που της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με την τρόικα την αλλαγή του μνημονίου.

Όπως προκύπτει λοιπόν από το συνδυασμό δεδομένων που έκανε το γνωστό οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η χώρα μας χρωστά περίπου 400 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, σε ΔΝΤ και ΕΚΤ και σε άλλους πιστωτές.

Περίπου 252 δισ. από αυτά προέρχονται από επίσημους οργανισμούς που χρησιμοποιήσαν το στάτους τους για να αποφύγουν τις απώλειες από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε περίπτωση λοιπόν που η χώρα φύγει από ευρώ, αυτά τα χρήματα αυτόματα εξανεμίζονται από τις διεκδικήσεις των οργανισμών.

"Η Ελλάδα έχει ακόμα μερικά δυνατά χαρτιά για επαναδιαπραγμετευτεί τη λιτότητα. Όλοι φοβούνται ότι την ελληνική αποχώρηση από ευρώ γιατί θα χάσουν λεφτά και πολιτικά κεφάλαια", υποστηρίζει ο Τζον Γουίτακερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέει το Bloomberg, έχουν ρίξει λεφτά στην Ελλάδα, η οποία τους χρωστά συνολικά 80 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι ακόμα 4,2 δισ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της χώρας από το EFSF.

Επιπλέον και η ΕΚΤ θα χάσει από μια αποχώρηση της Ελλάδας.

Κατ' αρχάς, αγόρασε κυβερνητικά ομόλογα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει τις αποδόσεις και να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα, το σύστημα Target2 δείχνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας χρωστά στους εταίρους της 104 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ "σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πρέπει να ζητήσει από τα υπόλοιπα μέλη επιπλέον κεφάλαια. Και αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ευρωζώνη", υποστήριξε ο οικονομολόγος Ντάρεν Γουίλιαμς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...