«το έργο της κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με την χρονική θητεία της…»!
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε επίσης ο κ. Παπαδήμος: «Για όσο διάστημα η Βουλή των Ελλήνων θα μου εμπιστεύεται την ευθύνη του πρωθυπουργού, θα εκτελώ τα καθήκοντά μου με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας»
Ενώ όταν ρωτήθηκε μετά από δημοσιογράφους σχετικά απάντησε πως «ευελπιστεί» όμως πως η νέα κυβέρνηση «δεν θα είναι παρένθεση αλλά θα αποτελέσει γέφυρα που θα διευκολύνει την μετάβαση της χώρας στην πορεία δημοσιονομικής ισορροπίας και ανάπτυξης»…
Λίγη ώρα προηγουμένως ο Παπανδρέου έστελνε μήνυμα από την Ιπποκράτους η παρούσα κυβέρνηση είναι “πλήρης” και όχι κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” όπως τόνισε στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Α. Σαμαράς.
Ένα άλλο θέμα που συντείνει στο ότι θα επιδιώξουν να μην είναι κυβέρνηση 100 ημερών, αφορά τις υπογραφές που ζητάνε οι Βρυξέλλες από την πολιτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία της δανειακής σύμβασης. Όταν ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφους: «Μιλήσατε για δέσμευση αλλά δεν είπατε για τις υπογραφές που ζητούν οι Βρυξέλλες» είπε : «θα δούμε πως θα γίνει», αφήνοντας έτσι ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο…
«Ευελπιστεί» όμως πως η νέα κυβέρνηση «δεν θα είναι παρένθεση αλλά θα αποτελέσει γέφυρα που θα διευκολύνει την μετάβαση της χώρας στην πορεία δημοσιονομικής ισορροπίας και ανάπτυξης»…
Είναι δήλωση αυτή για Κυβέρνηση 100 ημερών;
Οι προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο κ. Παπαδήμος είναι για κυβέρνηση 100 ημερών;
1. Μέχρι τέλος του έτους προγραμματίζεται η ενεργοποίηση 24 επιπλέον προγραμμάτων για ενίσχυση της απασχόλησης…
2. Η εκπλήρωση των όρων για την έγκαιρη εκταμίευση – έως 15 Δεκεμβρίου – της 6ης δόσης.
3. Οι συζητήσεις με την τρόικα προκειμένου να καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση που πρέπει να κυρωθεί πριν από το τέλος του έτους (2011).
4. Άμεση δημοσίευση της δημόσιας διεθνούς αναγγελίας για το PSI.
5. Να διασφαλιστεί με τη συμμετοχή του EFSF η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο εφαρμογής του νέου PSI. Κύρωση της σύμβασης που ρυθμίζει εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες.
6. Προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
7. Νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, νέα αξιολόγηση φορέων και προσωπικού του δημόσιου τομέα και ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού.
8. 20 σχέδια επενδύσεων με διαδικασίες fast track
9. ΑΕΙ, Υγεία, κλπ.
Δείχνει κυβέρνηση 100 ημερών η για κυβέρνηση 300 ημερών και βάλε;
Ομιλία σε ….οικονομικό συνέδριο
Κατά τα άλλα η ομιλία του κ. Παπαδήμου ήταν αυτό που λέμε: παρ’ ολίγο να μας πάρει ο ύπνος. Υποτονική, χωρίς κάποιο ηχηρό μήνυμα που ίσως περίμενε ο κόσμος για να αναθαρρήσει. Flat, τεχνοκρατική, θύμιζε πολύ… Χάρβαρντ. Θύμιζε οικονομολόγους σε συνέδριο για το πώς θα σώσουν τον πλανήτη, όπου ο καθένας κάνει την ομιλία του και κάθεται να ακούσει τους υπόλοιπους. Μόνο… καφέ και μπισκότο δεν μοίρασαν στα έδρανα της Βουλής.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο από την ομιλία του Λ. Παπαδήμου: Ο,τι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, αν κρίνουμε και από το χειροκρότημα.
Όμως, η επιτυχία της κυβέρνηση και η σωτηρία της κυβέρνησης δεν θα φανεί στο χειροκρότημα που λέει και το τραγούδι. Αν θα είναι ο πρωθυπουργός της εξόδου από το ευρώ ή αυτός που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διάλυση της ελληνικής οικονομίας, αυτό θα φανεί στο τέλος.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… πολιτική αν και όπως ο ίδιος δηλώνει δεν είναι πολιτικός. Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί και ολίγον Πασοκική, δηλαδή περιέγραψε τι πρέπει να γίνει για να βγει η Ελλάδα από το τούνελ, όπως έκανε τόσους μήνες ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος. Όμως, από σχέδια, από business plans και από οράματα έχουμε χορτάσει καιρό τώρα.
Ο κ. Παπαδήμος δεν ανέφερε ούτε ένα μέτρο για το πώς θα μπορούσε να σωθεί η Ελλάδα. Πώς άλλωστε να το έκανε αυτό καθώς αφενός παρέλαβε καμένη γη και πρέπει να τη διαχειριστεί για 100 ημέρες και αφετέρου, το μόνο που έκανε ήταν να διαβάσει τα σημειώματα των υπουργών του.
Θα μπορούσε να ήταν πιο τολμηρός, να πει ξεκάθαρα ότι θα αποκρατικοποιηθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, θα κλείσουν αυτές οι εταιρείες, θα φύγουν τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι. Προφανώς το έκανε με σκοπό διότι δε θέλει να χρεωθεί τα «καυτά κάστανα» τα οποία θα βγάλουν από τη φωτιά ο Βενιζέλος, ο Ρέππας, ο Λοβέρδος κ.λπ.
Σχετικά με το έλλειμμα δήλωσε ότι θα κινηθεί κοντά στο 9% στο τέλος του 2011 και σημείωσε πως ωστόσο το χρέος αυξάνεται γιατί δεν υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, σημείωσε πως τα μέτρα, οι νέοι φόροι και η μείωση της κρατικής δαπάνης έχουν προκαλέσει μεγάλη ύφεση και αναταράξεις στην κοινωνική συνοχή.
Ισως εδώ να έχει ενδιαφέρον και να υπάρξει στροφή της οικονομικής πολιτικής από την άκριτη υιοθέτηση φορομπηχτικών πολιτικών στη μείωση του κράτους και της σπατάλης που είχε εκτοξευτεί επί ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, πρώτη προτεραιότητα όπως είπε είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η συζήτηση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης.
http://www.antinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου