Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ 26ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ


Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις για την ανάγκη να εφαρμοσθούν το συντομότερο οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου για την περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει για περικοπή χρέους φαντάζεται κάτι καλό για τη....
χώρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική ηγεσία της χώρας που φαντασιώνεται ότι πέτυχε να αποφύγει την χρεοκοπία με την απόφαση αυτή.

Είναι όμως έτσι στη πραγματικότητα?

Το γεγονός μίας χρεοκοπίας είτε διαπιστώνεται έμπρακτα με την μη καταβολή κάποιας υποχρέωσης με ταυτόχρονη δήλωση του οφειλέτη ότι αδυνατεί να εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεων του, είτε διαπιστώνεται από κάποιο δικαστήριο ή αρχή για να προφυλάξει τον οφειλέτη από τις δυσμενείς συνέπειες των μέτρων που μεμονωμένοι οφειλέτες μπορούν να λάβουν που χωρίς να τους εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους μπορεί να καταστρέψουν τον οφειλέτη και το σύνολο των υπόλοιπων δανειστών.

Βλέποντας την απόφαση για περικοπή του ελληνικού χρέους κατά 50% υπ' αυτό το πρίσμα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ουσιαστική και όχι επιλεκτική πτώχευση που διαπιστώνεται επίσημα από τους εταίρους μας και σκοπό έχει να προφυλάξει τα συμφέροντα τους και όχι τα δικά μας.

Κατά δήλωση αρμοδίων η περικοπή του χρέους είναι εθελοντική και αφορά τους ιδιώτες και τις Τράπεζες που θα την αποδεχθούν.

Πρακτικά όμως πως μπορεί κάποιος να αποδεχθεί οικειοθελώς την βλάβη των συμφερόντων του ?

Η αποδοχή της εθελοντικής περικοπής της οφειλής είναι στη πραγματικότητα ένα είδος συνδιαλλαγής με τους επιμέρους ιδιώτες οφειλέτες.

Η απόφαση της Ευρωπαικής ένωσης προσφέρει τη δυνατότητα στο ελληνικό κράτος χωρίς να έχει κηρύξει επισήμως πτώχευση να διαπραγματευθεί ομοιόμορφα με τους δανειστές του την περικοπή των οφειλών του.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με ένα κράτος που με την ψήφιση κάποιου εγχώριου νόμου μπορεί να μην τους πληρώσει τίποτα παραπάνω από τις μισές απαιτήσεις τους.

Ο νόμος αυτός είναι δυνατό να επικαλεσθεί την κοινή απόφαση των Ευρωπαίων πρωθυπουργών για να έχει νομικό κύρος εντός της Ευρώπης με επιδίωξη να παρεμποδισθούν οι νομικές κινήσεις κυρίως των ευρωπαίων στις εγχώριες δικαστικές αρχές τους κατά του Ελληνικού κράτους.

Για το λόγο αυτό κάποιες από τις επιμέρους ρυθμίσεις του σχεδίου πέρασαν από τα Εθνικά κοινοβούλια για να κυρωθούν.

Ευτύχημα είναι βέβαια το ότι το τελικό σχέδιο διαμορφώθηκε κυρίως μετά την επικύρωση του και συνεπώς ως προς τα αποτελέσματα του νομικά είναι ελλιπές και επιδέχεται διορθώσεις μέχρι την αποδοχή του από μας.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία της Ευρωπαικής ενώσεως είναι να μην στραφούν κατά της περιουσίας του Ελληνικού κράτους οι ευρωπαίοι δανειστές μέσω των εθνικών δικαστικών αρχών τους.

Η πραγματική εγχρήματη περιουσία του Ελληνικού κράτους έχει διαχειριστή την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που διαχειρίζεται μέσω λογιστικών εγγραφών το σύνολο των κυκλοφορούντων απαιτήσεων σε ευρώ όλης της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αν προκύψουν τέτοιες νόμιμες απαιτήσεις, θα αναγκασθεί να εκδώσει λογιστικό ή φυσικό χρήμα αφού δυστυχώς γι' αυτή οι απαιτήσεις της έναντι της Ελλάδας έχουν εκφρασθεί σε χρήμα σε φυσική μορφή (τα τραπεζογραμμάτια σε ευρώ που βρίσκονται στις τσέπες μας)ή σε άυλη μορφή μη επιδεχόμενη εισπράξεως σε περίπτωση κήρυξης χρεοκοπίας με πρωτοβουλία του Ελληνικού κράτους.

Επιπλέον η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ενεχυριασμένα ομόλογα εκδόσεως του Ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών, που θα έχουν όμως μηδενική αξία αν κηρυχθεί επίσημη πτώχευση και τα οποία έχουν μετατραπεί σε πιστώσεις προς την οικονομία και είναι αδύνατο η αξία τους να αναζητηθεί και να επιστραφεί.

Με δεδομένα όλα αυτά η θέση των Ευρωπαίων είναι δύσκολη.

Εκμεταλλευόμενοι όμως την ασχετοσύνη των ελλήνων κυβερνητών σκέφτηκαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους με τον εξής απλό τρόπο:

Mε την περικοπή κατά 50% της αξίας των ομολόγων ιδιοκτησίας των ελληνικών τραπεζών θα προκύψει ισόποση ζημία για τις Τράπεζες που θα πρέπει να καλυφθεί από τα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών.

Οι τράπεζες θα αναγκασθούν εξ αυτού του λόγου να προσφύγουν για ενίσχυσή τους στους μετόχους τους αρχικά και σε περίπτωση αδυναμίας τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στο EFSF για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Για την ενίσχυση τους με κεφάλαια θα δώσουν σε αντάλλαγμα κοινές μετοχές τους.
Οι μετοχές αυτές θα πουληθούν στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρωπαική Κεντρική τράπεζα ή στους δανειστές έναντι πινακίου φακής και αυτοί πλέον έχοντας την ιδιοκτησία του συνόλου του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος θα διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους και θα μπορέσουν εν καιρώ να ανακτήσουν και τις πιστώσεις που έχουν δοθεί απ΄ αυτές σε Έλληνες πολίτες.

Επιπλέον επιδιώκεται μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κρατική περιουσία να περάσει στα χέρια των πιστωτών μας, αφού μεταβιβασθεί πρώτα σε ένα νομικό πρόσωπο κατά προτίμηση των δανειστών με έδρα εκτός χώρας.

Το σχέδιο αυτό είναι εμπνεύσεως Γερμανίας και έχει σκοπό να επαναλάβει τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόσθηκε στο παρελθόν στην Ανατολική Γερμανία και με την οποία έγινε δυνατή η ιδιωτικοποίηση υπέρ Γερμανών κεφαλαιούχων με αφανή και αναποτελεσματικό τρόπο όλης της κρατικής περιουσίας που ανήκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Σαφώς όλα τα παραπάνω σχέδια μπορούν να προσκρούσουν σε ρυθμίσεις της Ελληνικής νομοθεσίας υφιστάμενες , αλλά και μελλοντικές.

Για να ξεπερασθεί αυτό το εμπόδιο πρέπει να πεισθούν 180 τουλάχιστον άφρονες έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν μία δανειακή σύμβαση που θα δένει νομικά τα παραπάνω σχέδια , θα αφαιρεί από το Ελληνικό κράτος έννομα δικαιώματα του και θα περιορίζει τη λαική κυριαρχία όπως εκφράζεται από την νομοθετική ,την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία.

Η νομοθετική εξουσία που εκφράζεται μέσω των βουλευτών χωρίς κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν είναι εξασφαλισμένη ακόμα.
Η εκτελεστική εξουσία όπως εκφράζεται από το Ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση δεν είχε ποτέ αξιόλογες επιδόσεις στο έργο της και δεν προβλέπεται υπό τις υφιστάμενες συνθήκες να γίνει καλύτερη, έστω και με τεχνική βοήθεια από την τρόικα.

Η δικαστική εξουσία έχει δείξει αξιοσημείωτη ατολμία και έλλειψη διορατικότητας στο μέχρι σήμερα έργο της ,όπως εκφράζεται με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της.
Ελπίζουμε βέβαια ότι η δικαστική εξουσία λόγω της συντηρητικότητας των εκπροσώπων της και των αργών ρυθμών απονομής δικαιοσύνης δια της αδρανείας της θα βοηθήσει ώστε πολλά από τα ψηφιζόμενα ως σήμερα μέτρα να μην γίνει εφικτό να εφαρμοσθούν.
Επιπλέον βασιζόμαστε και στην έλλειψη διορατικότητας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ που στερώντας μας την έκτη δόση θα τραβήξουν το χαλάκι από την υφιστάμενη μεταβατική κυβέρνηση, που δυστυχώς γι' αυτήν δεν γνωρίζει τον τρόπο να αποφύγει την πιστωτική ασφυξία της οικονομίας με μελλοντικό αποτέλεσμα την πτώση της.


Ενδεχομένως να θεωρήσετε ότι είμαι υπερβολικά αισιόδοξος στις παραπάνω διαπιστώσεις μου.
Θέλω να σημειώσετε όμως ότι οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών αγνοούν παντελώς την Ελληνική πραγματικότητα και την ιδιοσυγκρασία του Ελληνικού λαού.
Οι επιμέρους 'Ελληνες πολίτες προσπαθώντας να σώσουν την περιουσία τους ανέλαβαν σημαντικά ποσά σε ρευστό χωρίς να γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό έκαναν σχεδόν αδύνατη την πραγματοποίηση του σχεδίου που προέβλεπε συγχωνεύσεις Ελληνικών Τραπεζών, γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις και ανάγκασαν την ΕΚΤ μέχρι σήμερα να μας δανείζει με ενέχυρο κρατικά ομόλογα (!)

Στην επόμενη φάση των εξελίξεων το χρήμα αυτό, ακόμα και αν τεθούμε εκτός Ευρωπαικής ένωσης , θα χρειασθεί για την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας μας.
Όσοι έχουν ταξιδέψει μπορεί να γνωρίζουν την περίπτωση του κράτους του Γιβραλτάρ που λειτουργεί ακόμα και σήμερα με δύο νομίσματα χωρίς προβλήματα και χωρίς να χρειάζεται να εκδόσει ποτέ δικό του νόμισμα (ΕΥΡΩ αλλά και Στερλίνα Αγγλίας).

Επιπλέον προσθέτω ότι οι εξελίξεις αυτό τον Νοέμβριο με το αναμενόμενο μη επιθυμητό αποτέλεσμα των εκλογών στην Αίγυπτο , οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία με την πτώση της κυβέρνησης ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ, αλλά και η μελλοντική πτώση του καθεστώτος ΑΣΣΑΝΤ στη Συρία θα αποδυναμώσουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα για το χρέος της.

Για καλή μας τύχη τον επόμενο χρόνο θα δούμε εκτός απροόπτου την κα ΜΕΡΚΕΛ, τον κο ΣΑΡΚΟΖΙ και τον κο ΟΜΠΑΜΑ να δοκιμάζονται και πιθανό να καταποντίζονται εκλογικά.
Ας ευχηθούμε μόνο και εμείς τον επόμενο χρόνο να καταφέρουμε να απαλλαγούμε με εκλογές από όλους τους ανίκανους που μας έφεραν σ' αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Και να αποκτήσουμε μία κυβέρνηση πατριωτική και άξια των προσδοκιών όλων των Ελλήνων για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

SON OFEON

http://www.ramnousia.com
λινκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...