Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

-Κε Παπουτσή, ο Πετζετάκης είναι αγγελούδι μπροστά στους σεσημασμένους νταβατζήδες των ΜΜΕ. Αυτούς πότε θα τους συλλάβεις;






Καλούμε τον Χρήστο Παπουτσή να μας απαντήσει πότε θα συλληφθούν οι νταβατζήδς των ΜΜΕ για τα λεφτά που χρωστάνε στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, για τα μαύρα τιμολόγια, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, για φοροδιαφυγή και πάει λέγοντας.
Ως εκείνη τη στιγμή διαβάστε το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαρκόπουλου (Πρώτο Θέμα) για τον Γιώργο Πετζετάκη.

Σοκ έχει προκληθεί στην αθηναϊκή καλή κοινωνία μετά τα νέα περί της σημερινής σύλληψης ενός από τους γνωστότερους βιομήχανους της χώρας. Ο Γιώργος Πετζετάκις μη εκτελεστικός  πρόεδρος  του γνωστού Ομίλου κατασκευής σωλήνων  έπεσε στα χέρια των αστυνομικών αρχών για οφειλές προς το δημόσιου ύψους περίπου 2,1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 47χρονος άντρας συνελήφθη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  ενώ αναμένεται αύριο να οδηγηθεί στην Εισαγγελία.
 
Παρά τα προβλήματα της εταιρείας που εδώ και χρόνια υπήρχαν εξαιτίας νομικών εκκρεμοτήτων με την ελβετική εταιρεία Javes Services που έταζε χρηματοδότηση της ελληνικής βιομηχανίας με 24 εκατ. ευρώ όμως ουδέποτε ανταποκρίθηκε, κανείς δεν πίστευε πως μια από τις κραταιές οικογένειες της χώρας, με συμμετοχή στην κοινωνική ελίτ θα έφθανε στο σημείο να δει έναν εκπρόσωπό της σιδεροδέσμιο για χρέη προς το κράτος. Το χρονικό των προβλημάτων της επιχείρησης ξεκινά εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο όμιλος από την Ελβετία Javes ανέφερε πως στέλνει χρήματα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, τα οποία όμως ουδέποτε εκταμιεύτηκαν.Οι εργαζόμενοι εκτός από την επίσχεση εργασίας και τις καταλήψεις στα εργοστάσια υπέβαλαν και μήνυση επειδή δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο του Πάσχα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 η Javes, ενόψει της χρηματοδότησης, είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία και ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 24% και γιος του ιδρυτή του ομίλου κ. Γ. Πετζετάκις είχε περιοριστεί στον ρόλο του προέδρου με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες. Κατόπιν ο κ. Πετζετάκις ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης θεωρώντας την υπεύθυνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η διοίκηση αρνήθηκε να παραιτηθεί υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί. Να όμως που σήμερα, ο κ. Πετζετάκις βρίσκεται σε δεινή θέση και συνελλήφθη.
Μια ιστορική εταιρεία
Ο Όμιλος Πετζετάκις είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Ειδικεύεται στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.

Η μητρική εταιρεία του Ομίλου, ιδρύθηκε το 1960 από τον Αμοργιανό χημικό μηχανικό Αριστόβουλο Πετζετάκι. Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στην πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων ενισχυμένων με σπειροειδές PVC. Η τεχνολογία αυτή κατοχυρώθηκε με το εμπορικό όνομα Heliflex.
Δεν είναι τυχαίο πως οι Financial Times είχαν αποκαλέσει τον Αρ. Πετζετάκι  «Εφευρέτη πρώτης κλάσης». Ο τελευταίος με συνεχείς καινοτομίες άνοιγε το δρόμο στην εξέλιξη του τομέα των πλαστικών. Οι εφευρέσεις του, εξάλλου, ήταν αυτές που του χάρισαν παγκόσμια απήχηση, πλούτο, αλλά και την ευκαιρία να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία. Σύντομα άρχισε να κατοχυρώνει διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε κολοσσούς όπως η Goodyear, Pirelli και Dunlop.

Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία που του εξασφάλισε θέση στην ιστορία της παγκόσμιας βιομηχανίας ήταν η δημιουργία του νέου εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex. Την εφεύρεση αυτή ολοκλήρωσε με το σχεδιασμό της μηχανής και του καλουπιού για την παραγωγή του νέου επαναστατικού προϊόντος. Ο ιδρυτής της εταιρείας γεννήθηκε στις αρχές του 1920 στην Αμοργό και για το λόγο αυτό το νησί ευεργετήθηκε πολλές φορές από τον βιομήχανο. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί σήμερα βρίσκεται  και προτομή του, ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού. Το 1973, σε ηλικία 50 ετών, πέθανε ξαφνικά από καρδιακό επεισόδιο. Πολλοί είχαν υποστηρίξει τότε πως ο θάνατος του οφειλόταν σε πιέσεις που είχε δεχθεί από τη χούντα. Οι δημοκρατικές του πεποιθήσεις μάλιστα  εκφράστηκαν πλήρως την περίοδο της δικτατορίας, όταν στο εργοστάσιό του επέτρεπε τις συζητήσεις ή ακόμη και εκδηλώσεις εναντίον του φασιστικού καθεστώτος.

Η αγάπη του προς τους εργαζομένους του εκδηλώθηκε όμως και μετά τον ξαφνικό θάνατό του, όταν άφησε ποσοστό 7% στο προσωπικό του. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό έφτανε έως και 25%, καθώς λίγο πριν είχε εισαχθεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο. Από το θάνατο του όμως και έπειτα ξεκίνησε η αντίστροφη πορεία. Οικογενειακά μέλη της εταιρείας απομύζησαν τη βιομηχανία και η κακοδιαχείριση έδινε και έπαιρνε.
Νεαρός ο γιος του Γιώργος Πετζετάκις, ανέλαβε μόλις το 1986 σε ηλικία 23 ετών την εταιρεία ενώ στο τιμόνι είχε προηγηθεί η προτελευταία εκ των τεσσάρων αδελφών του. Νωρίτερα ήταν η μητέρα του και ακόμη πιο πριν αδέλφια του εκλιπόντος.

Στην εικοσαετία που ακολούθησε η εταιρεία πραγματοποίησε πολλές εξαγορές στο εξωτερικό και το 2003 με την κατάρρευση της καναδέζικης θυγατρικής, το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που ήδη αντιμετώπιζε, άρχισε να γίνεται ορατό. Βέβαια αυτό δεν εμπόδιζε την σπάταλη ζωή του επιχερηματία που δεν θύμιζε την διαφορετική γενιά του πατέρα του.

Το οικονομικό προφιλ του άλλοτε βιομηχανικού γίγαντα

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει  η άλλοτε κραταιά βιομηχανία Α. Γ. Πετζετάκις. Μετά από μια σειρά σχεδίων αναδιάρθρωσης του δανεισμού, εισόδου νέων μετόχων και σχεδίων ανόρθωσης της πάλαι ποτέ  πρώτης ελληνικής  πολυεθνικής η εταιρία βρίσκεται σήμερα στα όρια της πτώχευσης. Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Πετζετάκις στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν ότι έχουν παραμείνει απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2010, ενώ η εταιρία ουσιαστικά βρίσκεται σε αργία καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η Πετζετάκις παράγει συστήματα πλαστικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε έργα υποδομής, σε κατασκευές κτιρίων, στη γεωργία και σε βιομηχανικές χρήσεις. Την εποχή της ακμής του ο όμιλος διέθετε 9 εργοστάσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  και 15 θυγατρικές εταιρίες σε  έξι χώρες. Τα πρώτα προβλήματα παρουσιάστηκαν  από το  2003. Κατά καιρούς από το ΔΣ και το mamagement  της εταιρίας  πέρασαν γνωστές προσωπικότητες της  οικονομικής ζωής, όπως ο Τίμος Χριστοδούλου, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιάννης  Σπανουδάκης, ο οικονομικός διευθυντής της Μοτορ Οιλ Π. Τζαννετάκης κά.

Η εταιρία σύμφωνα με ανακοίνωση της που εκδόθηκε στο ΧΑ ( η μετοχή της είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης εδώ και πολλούς μήνες)  χρωστά τρία ομολογιακά  συνολικού ύψους 121 εκατ. ευρώ και για τα οποία εκκρεμούσε η πληρωμή τόκων 8,8 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη ρευστότητας είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών με αποτέλεσμα τα εργοστάσια της εταιρίας να υπολειτουργούν. Τα οικονομικά προβλήματα  διογκώθηκαν με την κρίση του 2008. Κάτω από την πίεση των πιστωτών και των μετόχων τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πετζετάκις ανέλαβε ο ελβετός οικονομολόγος Αlex Rainhart και ο Γ. Πετζετάκις παρέμεινε μη εκτελεστικός πρόεδρος.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...