Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Κατασχέσεις σε χρόνο ρεκόρ θα κάνει από το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών

Κατασχέσεις καταθέσεων σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα θα μπορεί να κάνει από το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, αντικαθιστώντας τα δρομολόγια των δικαστικών επιμελητών, με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο...

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται εντός των ημερών, ενώ έως τις 15 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για την αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Η βασική αλλαγή που φέρνει το ηλεκτρονικό κατασχετήριο αφορά στη σύντμηση του χρόνου που μεσολαβεί από την απόφαση της εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σήμερα, η διαδικασία απαιτεί έως και τρεις μήνες. Το δικαστικό τμήμα κάθε εφορίας, εκδίδει ένα τρισέλιδο κατασχετήριο εις χείρας τρίτων, εν προκειμένω των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Την επίδοση των κατασχετηρίων, αναλαμβάνουν δικαστικοί επιμελητές. Το κάθε κατασχετήριο, πρέπει να επιδοθεί ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα 28 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, τα δρομολόγια των δικαστικών επιμελητών υποκαθίστανται με το πάτημα ενός κουμπιού. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προετοιμάζεται ειδική εφαρμογή στην οποία θα φορτώνονται από τις εφορίες όλα τα αιτήματα δέσμευσης καταθέσεων προς τις τράπεζες.

Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, με ένα κλικ θα πηγαίνει σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα και έτσι εκτιμάται ότι οι τρεις μήνες που απαιτούνται σήμερα θα γίνουν τρεις εβδομάδες.

Όσον αφορά στην αναμόρφωση του ΚΕΔΕ, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το ισχύον νομοθέτημα αποτελεί «ντροπή».

Ο βασικός κορμός του εν ισχύ Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων μετρά κοντά σαράντα χρόνια ζωής, καθώς ψηφίστηκε το 1974.

Χαρακτηριστικό είναι στις διατάξεις περί κατασχέσεων ορίζεται ποιοι από τους «ασυγκόμιστους καρπούς» μπορεί να κατασχεθούν ή πως εξαιρούνται της κατασχέσεως «επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δυο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μια δάμαλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρεις μήνας».

Οι συγκεκριμένες διατάξεις φαίνεται πως ήρθε η ώρα να διορθωθούν, όπως και οι συνολικά οι διατάξεις του ΚΕΔΕ προκειμένου να είναι συμβατές με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως δεν πρόκειται να μεταβληθούν τα όρια για το ακατάσχετο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων (1.000 ευρώ), αν και αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχαν πέσει στο τραπέζι και τέτοιες προτάσεις.
                                                                                                                          Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...