Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Εκατό ευρώ «τιμωρία» στην ΕΛ.ΑΣ για την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη


Του Λαμπρόπουλου Βασίλη. Πρόστιμο μόλις 100 ευρώ ήταν τελικά η μοναδική ποινή που επιβλήθηκε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για την φυγή και την εξαφάνιση του 42χρονου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα πριν από 16 περίπου μήνες.
Οι αστυνομικοί που ήσαν κατηγορούμενοι για την φυγή του, ουσιαστικά απαλλάχθηκαν από κάθε κατηγορία και έχουν ήδη επιστρέψει στις υπηρεσίες τους....
Ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα που ήσαν υπόδικοι για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισής τους. Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Όμως την 20ή Ιουνίου 2012 κανείς από τους δύο δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων αλλά και κανείς δεν τους αναζήτησε. Οι αρμόδιοι για θέματα ανταρτικού πόλης αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πληροφορήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση την φυγή των δύο κατηγορουμένων. Η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών άρχισε μόλις στις 5 Ιουλίου, με καθυστέρηση 15 ημερών και ενώ πια οποιοδήποτε ίχνος του ζευγαριού των αντιεξουσιαστών είχε χαθεί. Οι ευθύνες έπεσαν τότε σε ανώτερο αξιωματικό του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων και σε τρεις-τέσσερις ακόμη αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για την καθυστερημένη ενημέρωση των ανωτέρων τους και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του. Οι αστυνομικοί αυτοί τέθηκαν σε αργία και άρχισαν οι εσωτερικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ για να προσδιορισθούν οι ακριβείς ευθύνες τους,
Ο υπεύθυνος αξιωματικός των Εξαρχείων είχε αναφέρει τότε σε υπόμνημά του ότι «δεν ενημέρωσαν γιατί περίμεναν την εμφάνισή του». Οπως αναλυτικά επεσήμανε «για την περίπτωση Μαζιώτη - Ρούπα την 29η Ιουνίου 2012 που έγινε έλεγχος των φακέλων από τον γραμματέα διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερόμενοι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν ως όφειλαν την 20ή Ιουνίου 2012 ούτε κάποια από τις επόμενες ημέρες. Αυτό αναφέρθηκε σε έναν αρχιφύλακα και στον διοικητή του Τμήματος. Πλην όμως επειδή ήταν μεσημέρι και είχε παρέλθει το ωράριο λειτουργίας της Εισαγγελίας δεν ενημερώθηκε άμεσα αυτή για τις περαιτέρω ενέργειές της. Τις επόμενες δύο ημέρες που ήταν Σαββατοκύριακο η Εισαγγελία επίσης ήταν κλειστή, ενώ οι υπόχρεοι έπρεπε να εμφανισθούν εκ νέου την 1η Ιουλίου 2012. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αναμένουμε την εμφάνισή τους την πρώτη του μηνός και ετέθη "επισημαντική" διαταγή στους φακέλους προκειμένου να γνωρίζουν οι αξιωματικοί υπηρεσίας».
Ενας άλλος αξιωματικός στην κατάθεσή του είχε επισημάνει «στα διαβιβαστικά μας ανέφεραν ότι, αν οι ανωτέρω (σ.σ. : Μαζιώτης, Ρούπα) δεν εμφανισθούν ενώπιόν μας, να γνωρίσουμε αρμοδίως στις εισαγγελικές αρχές. Δεν προσδιοριζόταν ωστόσο πότε έπρεπε να γίνει αυτή η ενημέρωση. Δηλαδή, μετά την παρέλευση της οριζόμενης ημέρας, μετά από μία εβδομάδα, μετά από ένα δεκαήμερο, μετά από έναν μήνα κ.ο.κ.».
Τελικώς οι εσωτερικές έρευνες ουσιαστικά απήλλαξαν τους υπόλογους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ για την φυγή του Νίκου Μαζιώτη επιρρίπτοντας ευθύνη μόνο στις δικαστικές αρχές για την παρέλευση του 18μήνου. Σε όλους τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε μόνο ένα τυπικό πρόστιμο μερικών δεκάδων ευρώ για την αμέλειά τους. Μάλιστα επανήλθαν γρήγορα στις υπηρεσίες τους.
 Όπως σημείωσε ο νομικός εκπρόσωπος ενός εξ αυτών κ. Μιχάλης Μαύρος «από την ΕΛ.ΑΣ υπήρξε μια πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από την οποία διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί δεν είχαν καμία ευθύνη, αν συνυπολογισθεί και ο υπερβολικός φόρτος εργασίας που έχουν λόγω και των υπηρεσιακών προβλημάτων στο αστυνομικό σώμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...